Tarieven energiebelasting 2023

Dit jaar heeft de overheid gemakshalve de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de Energiebelasting (REB) samengevoegd. Dat neemt niet weg dat er voor de eerste twee zones van zowel gas als elektra redelijke stijgingen worden doorgevoerd voor 2023. Daarnaast zijn er ook flinke wijzigingen in de heffingskorting en wordt het btw-bedrag teruggedraaid van 9% naar 21%.

Welke wijzigingen worden er doorgevoerd door de overheid?

De meest relevante wijzigingen voor gas:

  • Zone 1 en 2 (0 – 170.000 m³ & 170.000 – 1 miljoen m³) stijgen het meeste met respectievelijk 8,91% en 6,64%.
  • Daarentegen daalt de REB in de derde zone (1 miljoen m³ – 10 miljoen m³) met bijna 18%.

De meest relevante wijzigingen voor elektriciteit:

  • Grootste stijging valt in zone 1 (0 – 10.000 kWh) een stijging van maar liefst 86,65%.
  • Zone 2 en 3 stijgen respectievelijk met 17,62% en 13,31%.
  • Heffingskorting gaat van €681,63 terug naar €493,27 in 2023.

Particulieren en MKB

Een grote stijging voor particulieren en het MKB wat betreft de energiebelasting. Met een stijging van 86,65% en het naar beneden bijstellen van de teruggave energiebelasting, zal hier de grootste verandering voelbaar zijn. Daarentegen is dit wel de groep die gebruik kan maken van het prijsplafond, waardoor er voor het eerste gedeelte van het elektra- én gasgebruik deze hoge stijging niet merkbaar is. Mede door deze stijging is het des te belangrijker om energiebesparende maatregelen te onderzoeken en toe te passen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Energiebelasting elektriciteit 2022 t.o.v. 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

Energiebelasting gas 2022 t.o.v. 2023

Tuinbouwtarief

Grootste verandering in 2023 ligt vooral in zone 3, daarin is een daling van bijna 70% ten opzichte van 2022. Bij zone 1 en 2 van het tuinderstarief is een stijging van 8,9% (zone 1) en 6,7% (zone 2).

 

 

 

 

 

 

 

 

Energiebelasting tuinderstarief 2022 t.o.v. 2023

Ondanks de hoge prijsstijgingen in 2022 heeft het inkoopcollectief van EE Care ook voor de prijzen van 2023 een positieve impact. Ondanks dat zullen, door deze extreme stijgingen op de energiemarkt, je energiekosten voor volgend jaar gaan stijgen. In de begroting op “Mijn EE Care” zijn de verschillen grotendeels ingecalculeerd. Dit jaar is er rekening gehouden met een stijging van  van de energiebelasting van 10% voor gas en 20% voor elektra.

Tenslotte is de goedkoopste energie de energie die niet gebruikt wordt. Om de energierekening laag te houden is het daarom van belang het energiegebruik te monitoren en waar mogelijk energie te besparen. Bijvoorbeeld door het gebruik van ledverlichting. Het plaatsen van zonnepanelen biedt hier ook een mooie uitkomst voor om stijgingen te reduceren. Zowel bedrijven als particulieren adviseren wij bij de keuze voor en het realiseren van zonnepanelen.

Welke impact heeft dit op uw specifieke situatie?

Voor klanten van EE Care wordt precies uitgerekend wat dit voor jou betekent. Op onze portal “Mijn EE Care” wordt de energieprognose aangepast naar de verwachte kosten voor 2023 inclusief de laatste wijzigingen, zoals u van ons mag verwachten. Op deze manier heb jij nooit onverwachte kosten aan het einde van het jaar. In specifieke situaties kan de begroting aangepast worden, al is dit voor de meeste klanten niet noodzakelijk.

 

    Binnen een jaar bewijzen wij onze meerwaarde. Nieuwsgierig?
    Neem vrijblijvend contact op.






    Akkoord