Tarieven energiebelasting 2022

Gepubliceerd: 24 december 2021

In tegenstelling tot voorgaande jaren is er voor 2022 een flinke vermindering EB (Energie Belasting) doorgevoerd. Dit heeft de overheid als compensatie ingezet sinds de energieprijzen 7 keer over over de kop zijn gegaan. Voornamelijk voor MKB en de particulieren, een daling van ruim 60% op de energiebelasting, zorgt dit voor een grote compensatie op de elektriciteitskosten.

Welke wijzigingen worden er doorgevoerd door de overheid?

De meest relevante wijzigingen voor gas:

 • Ook dit jaar stijgt het EB tarief in zone 1 (tot 170.000 m3) het hardst met 4,65% waarbij voor zone 2 en 3 het respectievelijk beide stijgen met 1,30%
 • ODE stijgt in 2022 relatief weinig met 1,65% voor zone 1, 1,70% voor zone 2 en 1,72% voor zone 3.

De meest relevante wijzigingen met betrekking tot elektriciteit:

 • Grootste daling EB voor zone 1 (tot 10.000 kWh) met een daling van ruim 60%. Voor zone 2 respectievelijk een daling van 15,55% en voor zone 3 13,53%
 • De ODE stijgt voor alle 3 de zones licht, zo rond de 1,70%.
 • Vermindering energiebelasting ook wel de “heffingskorting” genoemd stijgt ook in 2021 van €461,62 naar €681,63.

Om de verschillen in de energiebelastingen volledig en overzichtelijk weer te kunnen geven, zijn de regulerende energiebelasting (REB) en de opslag duurzame energie (ODE) gezamenlijk weergegeven in de afbeeldingen hieronder. Beide posten worden immers geheel aan de overheid afgedragen. Kort samengevat is de grootste daling zichtbaar te zien bij de EB van elektra, terwijl de rest een lichtere stijging laat zien ten opzichte van vorig jaar.

Particulier en MKB

Een groot voordeel voor particulieren en MKB dit jaar op het gebied van elektriciteit. Dit komt doordat de overheid de Energie Belasting in zone 1 (tot 170.000 kWh) met 60,98% heeft verlaagd en daarbij optellend de met €220,- euro verhoogde heffingskorting.

Dit jaar wordt de energiebelasting voor gas mondjesmaat verhoogd. De ommezwaai naar een gasloos Nederland wordt nog steeds gestimuleerd. Maar door de hoge stijging van de energiekosten is de stijging in alle drie de zones niet hoger dan 4,65%.

Energiebelasting elektriciteit 2022 t.o.v. 2021

Grootverbruik en tuinbouwtarief

De grootste veranderingen liggen voornamelijk in zone 1 (tot 170.000 m3) van het tuinbouwtarief dat is gestegen met 4,22%. Verder worden de EB en ODE in alle andere zones met een klein percentage verhoogd dat tussen de 1,30% en 1,72% ligt.

Opslag Duurzame Energie (ODE) elektriciteit 2022 t.o.v. 2021
Energiebelasting gas tuinders 2022 t.o.v. 2021

Doordat EE Care voor haar klanten scherp heeft ingekocht, is de compensatie in de energiebelasting een extra voordeel. De energiekosten zullen, afhankelijk van uw situatie, licht stijgen. In uw energiebegroting op “Mijn EE Care” zijn de verschillen grotendeels ingecalculeerd. Dit jaar is rekening gehouden met 10% stijging van de energiebelasting en Opslag Duurzame Energie.

Tenslotte is de goedkoopste energie de energie die niet gebruikt wordt. Om uw energierekening laag te houden is het daarom van belang uw energiegebruik te monitoren en waar mogelijk energie te besparen, door onder andere het gebruik van ledverlichting. Het plaatsen van zonnepanelen biedt hier ook een mooie uitkomst voor om stijgingen te vermijden. Zowel bedrijven als particulieren adviseren wij bij de keuze voor en het realiseren van zonnepanelen.

Welke impact heeft dit op uw specifieke situatie?

Voor klanten van EE Care wordt precies uitgerekend wat dit voor u betekent. Op onze portal “Mijn EE Care” wordt de energieprognose aangepast naar de verwachte kosten voor 2022 inclusief de laatste wijzigingen, zoals u van ons mag verwachten. Op deze manier heeft u nooit onverwachte kosten aan het einde van het jaar. In specifieke situaties kan de begroting aangepast worden, al is dit voor de meeste klanten niet noodzakelijk.

  Binnen een jaar bewijzen wij onze meerwaarde. Nieuwsgierig?
  Neem vrijblijvend contact op.

  Akkoord