September 2023: “Het butterfly-effect: De impact van mogelijke gasstakingen in Australië”

Gepubliceerd: 8 september 2023

Gas

Analyse afgelopen maand

In augustus is de activiteit in de Chinese dienstensector sterker gedaald dan verwacht, en ondanks korte optimisme door maatregelen van de overheid, blijft het sentiment in de vastgoedsector somber. In de Eurozone is de kans op een renteverhoging in september klein, maar die kan tegen het eind van het jaar toenemen. De afname van de geldhoeveelheid suggereert dat het strengere monetaire beleid van de centrale banken al effect heeft gehad. Ondanks de recente pieken in obligatierentes en zorgen in de wereldwijde economieën, kunnen tekenen van afnemende economische groei en onzekere data de centrale banken ervan weerhouden de rentes verder te verhogen.

Door afname van de Amerikaanse olievoorraden en productiebeperkingen door met name Saoedi Arabië en de overige olieproducerende landen is de prijs van Brent olie gestegen tot boven de 90  dollar per vat. Het hoogste sinds vorig jaar november. In augustus steeg de gasprijs flink door dreigende stakingen bij Australische LNG-faciliteiten, die op 14 september zouden kunnen beginnen als er geen overeenkomst wordt bereikt. Dat de gasprijs dermate uitslaat op een relatief kleine en slechts dreigende gebeurtenis, is een teken van fragiliteit en onvoorspelbaarheid van de gasmarkt: het butterfly-effect. Tegelijkertijd is de gastoevoer uit Noorwegen tijdelijk verminderd door onderhoud. Hoewel Europese gasbergingen bijna vol zijn, waardoor er enige stabiliteit is, blijft de situatie in Australië kritiek voor Europa’s gasvoorziening.

Verhoudingsgewijs is ligt de leveringsprijs voor het jaar 2024 lager dan vorige maand, maar het afgelopen kwartaal beweegt de gasmarkt vrijwel zijwaarts. De huidige gasprijs noteert rond 50 eurocent per kubieke meter. Leveringsjaar 2025 beweegt momenteel rond de 46 eurocent per kuub.

Verwachting komende maand

De energiemarkt is complex en interconnectief. Ondanks het potentieel voor prijsvolatiliteit, houden volle gasopslagen, verwachte Noorse toevoer van gas richting Europa en lagere industriële vraag de gasprijzen in evenwicht. Naar verwachting zal de gasmarkt komende maand zijwaarts bewegen, maar blijft het spannend richting de wintermaanden of Europa probleemloos in haar warmtebehoefte kan voorzien.

Elektra

Analyse afgelopen maand

Na een piek daalden de lange termijn elektriciteitsprijzen begin augustus, parallel aan de prijsontwikkelingen van aardgas. Onverwachte weersomstandigheden, zoals hevige onweersbuien in ons land, verminderden de zonne-energieproductie, wat leidde tot hoge onbalansprijzen. Tegelijkertijd zorgde veel neerslag in Scandinavië voor lage prijzen en volle waterreservoirs. De verbeterde beschikbaarheid van de waterkrachtcentrales, Franse kerncentrales en stabiele aardgas- en kolenprijzen zorgen voor een evenwichtige vooruitzichten op de elektriciteitsmarkt voor de komende jaren.

Er is een wereldwijde verschuiving naar hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind. Investeringen in deze technologieën kunnen op de korte termijn kosten met zich meebrengen, maar op de lange termijn kan het de energieprijzen stabiliseren of verlagen. Met de krapte op het elektriciteitsnet (netcongestie) en de toenemende problemen op de onbalansmarkten zullen er nieuwe oplossingen moeten komen om de hoeveelheid duurzame elektriciteit op een nuttige manier in te zetten. De ontwikkeling van energieopslagtechnologieën, zoals batterijen, is cruciaal voor de integratie van hernieuwbare energie. Naarmate deze technologieën verbeteren en goedkoper worden, kunnen ze bijdragen aan een daling van de energieprijzen. Ook de beschikbaarheid van infrastructuur, zoals de elektriciteitsnetten, kan de energieprijzen beïnvloeden. Investeringen of tekortkomingen in deze infrastructuur spelen een rol in prijsschommelingen, met name in de transport- en netbeheerkosten.

De elektriciteitsprijzen bewogen de afgelopen maand zijwaarts. Over de maand augustus gezien daalden de elektriciteitsprijzen voor levering in 2024 en 2025 met ongeveer twee procent.

Verwachting komende maand

Ondanks de huidige uitspatting met warme en zonnig weer, kan men vooruitkijken richting het najaar. Grauwe, grijze weersomstandigheden met meer wind. Voor komende maand zullen vraag en aanbod de marktprijzen naar verwachting rond het huidige niveau houden. De elektriciteitsprijzen die afnemers betalen zijn naast de marktprijzen ook onderhevig aan belastingen en transportkosten. Gezien de netcongestie en investeringen in het elektriciteitsnet is dit voor de komende jaren een belangrijke factor om rekening mee te houden. Op Mijn EE Care is de energiebegroting voor 2024 reeds gepubliceerd om de grip op de energiekosten te vergroten en de budgetten voor komend jaar vast te stellen.

EE Care helpt graag met alle energievraagstukken. Neem gerust contact op via sales@eecare.nl of 088-3322777.