Oktober 2022: “Ondanks sabotage Russische gasleidingen blijven energieprijzen stabiel”

Gepubliceerd: 12 oktober 2022

Gas

Analyse afgelopen maand

De verwachte volatiliteit voor de maand september is werkelijkheid geworden. De hoogste gasprijs van de maand noteerde begin september rond 2,05 euro per kubieke meter gas. De laagste gasprijs aan het eind van de maand tot 1,65 euro per kuub. De verschillen tussen de handelsdagen waren groot te noemen. Desondanks volgden stijgingen en dalingen elkaar op en bleef de trend zijwaarts. De grootste prijsopdrijvende beweging werd veroorzaakt door de sabotage van de Russische Nord Stream-gasleidingen naar Europa in de Oostzee. Tot op de dag van vandaag is het niet duidelijk wie er achter deze acties zit. Toch zakten de gasprijzen in de opvolgende dagen terug naar het niveau van voor de lekkages. De eerste oorzaak hiervoor kan gevonden worden in de vullingsgraad van de Europese gasvoorraden. De vullingsgraad ligt momenteel boven de 90 procent, met teruglopende vraag als gevolg. Daarnaast kan mede als oorzaak van de dalingen worden bestempeld dat de aanvoer vanuit betrouwbare partners zoals Noorwegen en de Verenigde Staten onverminderd hoog blijft. Daarbij is in september een nieuwe gasleiding vanuit Noorwegen naar Denemarken en Polen in gebruik genomen.

Sinds begin van de maand september bleven de gasmarkten stabiel. Over de gehele maand gezien daalde de gasprijs voor leveringsjaar 2023 met bijna 20 procent tot rond de 1,65 euro per kuub. De leveringsprijs voor 2024 daalde met 10 procent.

 

 

 

 

 

 

Verwachting komende maand

Het nieuwe gasjaar is 1 oktober gestart. De gasjaren lopen van oktober tot oktober. Dat luidt ook het stookseizoen in. De vraag naar gas voor verwarmingsdoeleinden zal toenemen en het wordt spannend of het aanbod komende maand op niveau blijft, zodat de gasprijzen niet opnieuw gaan stijgen. Het valt of staat met de aanvoer, de vullingsgraad en de vraag naar gas. Vrijwel alle Europese lidstaten hebben een compensatieplan opgesteld om de hoge energiekosten te verlichten voor huishoudens en bedrijven. Daar waar Nederland een prijsplafond voor kleinverbruiksaansluitingen beoogd en gerichtere compensatie voor energie-intensieve sectoren, heeft Duitsland bijvoorbeeld een steunpakket aangekondigd van 200 miljard. Deze astronomische bedragen verlichten de pijn op de korte termijn, maar zullen de belastingdruk en inflatie langer hoog houden. Tenzij de centrale banken het beleid doorzetten en de rentes verder verhogen om de inflatie te drukken. Consequentie zal zijn dat de economisch tendens afneemt. Eind oktober komt de Europese Centrale Bank samen, begin november de Amerikaanse.

Elektra

Analyse afgelopen maand

In de maand september kwam ruim 45 procent van alle benodigde elektriciteit in Nederland uit duurzame bronnen. Toch is er naast een prijsplafond voor gas ook een inkomstenplafond voor duurzame opwek ter sprake gekomen binnen de Europese Unie. Aangezien de elektriciteitsprijs bepaald wordt door de meest kostbare kilowattuur, zijn de marges van duurzame projecten met de huidige hoge prijsniveaus toegenomen en neemt de terugverdientijd sterk af. Voor een kilowattuur aan zonne-energie is de grondstofprijs, de zonnestraling, namelijk gelijk gebleven, terwijl een kilowattuur vanuit een gasgestookte elektriciteitscentrale fors duurder is geworden. Door een inkomstenplafond in te stellen heeft de EU als doel om de baten hiervan in te zetten om de energierekening voor consumenten en bedrijven betaalbaar te houden. De vraag die hierbij rijst is of een dergelijke constructie niet voor meer onduidelijkheid gaat zorgen in de toch al turbulente energiemarkt. Zowel het prijsplafond als het inkomstenplafond leiden tot discussies in Nederland en in de EU. Op Europees niveau is er afgesproken om het energieverbruik met tenminste 10 procent terug te dringen om de vraag naar energie te laten dalen. In Nederland is de daling in de maand september zelfs al 25 procent minder dan voorgaande jaren.

Over de gehele maand gezien bleven de elektriciteitsprijzen voor zowel leveringsjaar 2023 als 2024 ook stabiel. Leveringsjaar 2023 daalde nog met ruim 4 procent, terwijl 2024 gelijk bleef.

 

 

 

 

 

 

Verwachting komende maand

Met de koudere en donkerdere maanden op komst neemt het aandeel elektriciteitsproductie uit zonnepanelen af. Ondanks dat de windhoeveelheid toe zal nemen wordt de afhankelijkheid van fossiele grondstoffen zoals kolen en gas groter. De beschikbaarheid van deze grondstoffen is momenteel toereikend om de elektriciteitsprijzen stabiel te houden op de hoge prijsniveaus. Daar waar vorige maand de droogte nog een probleem vormde voor Europa, is de komende maand de beschikbaarheid van kolen en gas een belangrijkere factor. Naar verwachting zullen de elektriciteitsprijzen in oktober op het niveau blijven van september.

In deze tijden is het interessant om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de afhankelijkheid van energieleveranciers te verkleinen. Verduurzamingsmaatregelen hebben zich niet eerder zo snel terugverdiend. Benieuwd naar de mogelijkheden? EE Care helpt u graag met uw energievraagstukken. Neem contact op via sales@eecare.nl of 088-3322777.