November 2024: “Zorgt winst Trump voor lagere Europese energierekening?”

Gepubliceerd: 13 november 2024

Gas

Analyse afgelopen maand

De verkiezingsoverwinning van Donald Trump heeft aanzienlijke implicaties voor de energiesector, zowel in de VS als Europa. Trump staat bekend om zijn steun aan de fossiele industrie, wat kan leiden tot een uitbreiding van de Amerikaanse LNG-productie. Dit zou het aanbod van LNG aan Europa verhogen en zo de energiekosten in Europa verlagen. Echter, Trump’s harde handelsbeleid en mogelijke versoepeling van sancties tegen Rusland kunnen de mondiale energiemarkt beïnvloeden. Terwijl de VS meer olie en gas willen exporteren, kunnen handelsconflicten met China en Rusland de geopolitieke dynamiek veranderen, wat Europa in een lastige positie kan brengen.

De recente stijging van de gasprijzen wordt deels veroorzaakt door geopolitieke spanningen, zoals de conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten, die de energiezekerheid van Europa onder druk zetten. Daarnaast beïnvloedden de lage zon- en windomstandigheden de opwekking van hernieuwbare energie, wat bijdroeg aan de prijsstijging doordat grote hoeveelheden gas uit de Europese voorraden werden onttrokken. De gasprijs bereikte het hoogste niveau sinds december, mede door een afname van wind en koudere omstandigheden, wat de vraag naar gas verhoogt. Deze situatie benadrukt de noodzaak voor verduurzaming en meer inzet op zonne- en windenergie om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.

De gasprijs voor levering in 2025 steeg de afgelopen maand met bijna 10%, het leveringsjaar 2026 noteert bijna 3% hoger dan een maand geleden. De stijgingen vertalen zich in marktprijzen van ruim 41 eurocent per kuub in 2025 en ruim 34 eurocent in 2026.

Verwachting komende maand

De koudere en donkere wintermaanden zullen de vraag naar gas verder verhogen, wat het prijsopdrijvende effect vergroot. Toch blijven conflicten in het Midden-Oosten en in Oekraïne de situatie complex maken. Zo loopt eind dit jaar de doorleveringsafspraak van Russisch gas door Oekraïne aan Europa. De onzekerheid over Trump’s beleid maakt het moeilijk te voorspellen hoe de energiemarkten zich op lange termijn zullen ontwikkelen. Een hoger LNG-aanbod kan de Europese energietransitie vertragen, waardoor Europa afhankelijk blijft van fossiele brandstoffen. Investeringen in zonne- en windenergie en energieopslag zijn essentieel, ook als dit op de korte termijn hogere kosten met zich meebrengt.

Elektriciteit

Analyse afgelopen maand

Mede door de hogere gasprijzen profiteren kolengestookte elektriciteitscentrales momenteel van gunstigere marges, wat ook de prijzen van emissierechten (EUA’s) laat stijgen. Nederland blijft sterk afhankelijk van de fossiele energiebronnen om op terug te kunnen vallen in weeromstandigheden zoals de afgelopen weken. In 2024 wekte de EU voor het eerst meer elektriciteit uit zon en wind op dan uit fossiele brandstoffen, en in Nederland kwam 53% van de stroom in de eerste helft van het jaar uit hernieuwbare bronnen. Toch blijft de vraag naar elektriciteit vaak niet gelijk aan de productie, wat leidt tot negatieve prijzen, terugleverkosten en verspilling bij afschakelen.

Het voorstel om terugleverkosten voor zonnepaneeleigenaren op kleinverbruiksaansluitingen te verbieden maakt de energierekening overzichtelijker, maar is geen volledige oplossing. Dit omdat energieleveranciers de kosten zouden doorberekenen aan alle afnemers. In plaats van strikte wetgeving pleit men voor afspraken in een gedragscode. Batterij-opslag speelt een belangrijke rol in de energietransitie, maar de businesscase is onzeker door afnemende inkomsten en de afschaffing van de salderingsregeling. Batterijen kunnen de netbelasting verlagen, maar soms ook pieken veroorzaken. De grootste uitdaging is het effectief regelen van vermogen om netcongestie te beheersen, vooral met de verwachte toename van netdruk vanaf 2026. Samenwerking is essentieel voor een stabiel elektriciteitsnet.

De termijnmarkten voor elektriciteit stegen over de maand oktober gezien. De elektriciteitsprijzen voor leveringsjaar 2025 noteerden ruim 5% hoger dan een maand eerder, en het jaar 2026 rond de 1% hoger. Momenteel bedragen de kale marktprijzen 9,8 eurocent per kilowattuur voor 2025 en 8,8 eurocent voor 2026 in de piekuren.

Verwachting komende maand

Gezien de recente stijging van gasprijzen en de beperkte beschikbaarheid van hernieuwbare elektriciteit uit zon in de komende wintermaanden, wordt verwacht dat de elektriciteitsprijzen in de nabije toekomst verder zullen stijgen of ten minste op de huidige niveaus blijven. De koudere, donkerdere weersomstandigheden zullen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen vergroten, wat de vraag naar gas en kolen opdrijft. Dit kan de prijsdruk omhoog voor elektriciteit vergroten. Indien de windsnelheden toenemen zal de output van windenergie de prijsdruk kunnen reduceren.

Benieuwd naar de toekomstige impact van de energiemarkten op jouw onderneming? EE Care helpt je graag met alle energievraagstukken. Neem gerust contact op via sales@eecare.nl of 088-3322777.