Mei 2022: “Europese energievoorziening kwetsbaar door versnelling deglobalisering”

Gepubliceerd: 6 mei 2022

Gas

Analyse afgelopen maand

Sinds de handelsoorlog enkele jaren geleden tussen de Verenigde Staten en China is een nieuw tijdperk ingeluid. Een tijdperk van deglobalisering van de wereldeconomie. De coronapandemie heeft benadrukt dat de internationale aanvoerketens een gevoelige schakel zijn in leveringszekerheid van producten, voedsel en grondstoffen. Versterkt door de oorlog in Oekraïne blijkt er weinig over van de jarenlang gekoesterde vertrouwensband tussen de westerse landen en China, Rusland en hun bondgenoten. Voorheen vormde het geen probleem als een land zoals Nederland zelf niet over bepaalde producten of grondstoffen beschikte. Het kon eenvoudigweg geïmporteerd worden. Het speelveld is drastisch veranderd. Vertrouwen op goedkope spotmarkten en snelle levering is verleden tijd, voorlopig. De sancties zoals de Europese boycot van olie en gas uit Rusland resulteert in krapte in het aanbod en stijgende energieprijzen in Europa. Vrede in Oekraïne lijkt tot nog toe niet aan de orde. De zoektocht naar zelfvoorziening van energie is ingezet en het protectionisme terug van weggeweest. De vraag die gesteld kan worden is waar Europa de energiehonger mee gaat stillen, en tegen welke prijs.

De gasmarkten reageerden minder paniekerig op dagelijkse berichten over de gasleveringen uit Rusland. De gasprijzen reflecteren daarentegen een langere periode van hoge prijsniveaus. De stijging van de gasprijs voor 2023 was met ruim acht procent over de maand april gezien relatief beperkt. De gasprijs voor 2024 steeg met ruim vijfentwintig procent.

 

 

 

 

 

Verwachting komende maand

Een reële verwachting voor komende maand is niet mogelijk. Ondanks dat de westerse bondgenoten alle zeilen bijzetten om zoveel mogelijk gas richting Europa te transporteren, is het op hoop van zegen. Er is niet voldoende capaciteit om grote hoeveelheden vloeibaar gas (LNG) om te zetten in bruikbaar gas voor het Europese gasnet. Het vergroten van de capaciteit laat maanden op zich wachten. Het enige wat Europa kan sturen is bedoelde of onbedoelde vraagreductie, ofwel minder gas verbruiken. Verduurzamen middels isolatie en aanboren van andere warmtebronnen dan gas is een van de opties. Daarnaast wordt de kans op een economische teruggang steeds aannemelijker. De hoge inflatie en de financiële strop vanwege het terugbetalen van de coronasteunpakketten kunnen bij ondernemers voor problemen gaan zorgen.

Elektra

Analyse afgelopen maand

De nieuwe lockdowns in China vanwege corona uitbraken en de grote vraag uit Europa naar zonnepanelen, warmtepompen en elektrotechnische onderdelen, die vooral in China geproduceerd worden, rijmen niet met elkaar. Het zorgt voor nog langere levertijden. Europa zit in de knel. Corona, disruptie in de aanvoerketens, sancties richting Rusland en het tekort aan aardgas is een neerwaartse spiraal geworden. De maand april 2022 gaat de boeken in als recordmaand met bijna veertig procent van de Nederlandse elektriciteitsproductie uit zonne- en windenergie. Desondanks is Nederland in de afgelopen maand netto-importeur van elektriciteit gebleken. Dit is een unicum aangezien Nederland afgelopen jaren juist meer elektriciteit exporteerde. Dit geeft weer dat er verschuivingen plaatsvinden in de Europese elektriciteitsproductie.

De elektriciteitsprijzen bewogen in april in de stijgende trend omhoog. Net als bij gas steeg de verdere toekomst harder dan de nabije toekomst. Over de gehele maand gezien steeg de elektriciteitsprijs voor leveringsjaar 2023 met ruim vijf procent en levering van elektriciteit in 2024 met ruim dertig procent.

 

 

 

 

 

 

Verwachting komende maand

Nu de zonnige maanden zijn aangebroken is er ruimte voor meer productie uit zonnepanelen. Afhankelijk van de productie uit windenergie is de potentie op opnieuw een recordmaand voor duurzame productie komende maand groot. Het euvel met zonne- en windenergie is dat de productie gestuurd wordt vanuit aanbod. Indien de zon of wind afwezig is blijft de afhankelijkheid van fossiele grondstoffen bestaan. Dit maakt het steeds belangrijker om het elektriciteitsnet in balans te houden. Onbalans door duurzame opwek zorgt bij netbeheerders voor hogere kosten. De zoektocht naar een ideale energiemix blijft de uitdaging voor komende jaren. De komende maand zullen de elektriciteitsprijzen naar verwachting hoog blijven.

In deze tijden is het interessant om te onderzoeken wat voor uw woning, bedrijf of instelling de mogelijkheden zijn om de afhankelijkheid van energieleveranciers te verkleinen. Verduurzamingsmaatregelen hebben zich niet eerder zo snel terugverdiend. Benieuwd naar de mogelijkheden voor u, neem dan gerust contact ons op.

EE Care helpt u graag met uw energievraagstukken. Neem contact op via sales@eecare.nl of 088-3322777.