Maximale SDE-subsidie, minimale zorgen: hoe Stefan klanten helpt bij controle en optimalisatie

Gepubliceerd: 4 juli 2025

In dit interview licht Stefan van der Post het belang toe van het actief controleren van SDE+(+) beschikkingen en voorschotten voor de klanten van EE Care. Doordat hij in 2025 al meer dan 80 bijstellingen heeft beoordeeld deelt hij graag zijn bevindingen. Zo komt hij onder andere fouten in meetgegevens tegen, verlopen VertiCer-aanmeldingen en administratieve vergissingen kunnen leiden tot misgelopen subsidies of terugvorderingen. Door nauwkeurige controle zorgt hij ervoor dat klanten de subsidie krijgen waar ze recht op hebben en bieden ze rust, zekerheid en soms zelfs duizenden euro’s aan financieel voordeel. Door deze dienstverlening probeert EE Care zich te onderscheiden door proactieve communicatie en advies over de impact van marktprijzen en energiemanagement. Daarmee draagt EE Care niet alleen bij aan financieel rendement, maar ook aan het succes van duurzame energieprojecten op lange termijn.

Waarom is het belangrijk om SDE+(+) beschikkingen en voorschotten actief te controleren voor onze klanten?

Elk jaar wordt aan de hand van de gemiddelde Day-ahead (EPEX) prijzen en een factor (profiel- en onbalans) een hoogte van het correctiebedrag van de subsidie bepaald. Deze verschilt per aanvraagperiode dat de SDE is aangevraagd door de klant. Aan de hand van dit correctiebedrag wordt bepaald hoeveel subsidie de klant krijg voor de productie van stroom of het eigen gebruik en teruglevering van de opgewekte stroom. In deze bijstellingen kunnen nog wel eens fouten zitten door voornamelijk niet de juiste meetgegevens van de klant.

Wat zijn de grootste risico’s voor klanten als deze controles niet worden uitgevoerd?

  • Te weinig subsidie ontvangen, doordat er verkeerde/onvolledige meetgegevens gebruikt worden.
  • Controle mist of hun VertiCer (voorheen CertiQ) aanmelding nog geldig is.
  • Door naamswijzigingen loopt de verrekening niet juist en kan er subsidie gemist worden.

Welke fouten of afwijkingen kom je het vaakst tegen in de voorschotten of beschikkingen?

Doordat de aanmelding bij VertiCer niet tijdig is doorgevoerd (moet elke 5 jaar verlengd worden) kan het zijn dat (een deel van de) productie niet meetelt voor de uitkering van de subsidie. Zeker als dit over de maanden met veel zon/opwek gaat, kan dit bedrag flink oplopen. Zeker nu de gemiddelde marktwaarde van energie daalt.

Andere fouten die je ziet langskomen is wanneer er meerdere SDE-subsidies op 1 aansluiting zitten en de administratie door elkaar gehaald is. Hierdoor kan het zijn dat meetdata verkeerd doorgegeven wordt in het nadeel van de klant.

Vervolgens is er ook nog een voorwaarde bij installaties met een hoger vermogen (>0,5MW voor PV tot 2023, >0,2MW vanaf 2023) waarbij bij negatieve day-aheadprijzen de terugelevering soms niet mag worden meegerekend. Een ingewikkelde berekening kan ertoe leiden dat er te hoge waardes worden aangehouden. Zonde natuurlijk — wij helpen graag om de juiste waardes tijdig en correct door te geven aan het RVO. In de toekomst wordt dit mogelijk nog uitdagender, zeker als er wordt overgestapt van uur- naar kwartierwaardes.

Tot slot kan een naamswijziging ook leiden tot fouten. Mogelijk omdat klanten het wel bij de netbeheerder/het RVO doorgeven, maar niet aanpassen bij hun aanmelding richting VertiCer. Hierdoor kan meetdata niet juist doorgegeven worden.

Wat levert het de klant concreet op als wij deze controles doen?

Het begint bij geruststelling dat alles op de juiste manier verloopt. Daarnaast informeren wij de klant ook duidelijk als er nog openstaande bedragen zijn door voorschotten die eerder ‘te veel’ zijn ontvangen. Zien wij fouten dan zullen wij bezwaar maken bij het RVO als daar direct de fout ligt. Komt dit door andere oorzaken (Verlening VertiCer, Meetcorrecties enz.) dan zullen wij de klant helpen om de fouten te herstellen zodat het RVO alsnog het juiste bedrag kan gaan uitkeren.

Hoe zorgt deze controle ervoor dat klanten het maximale uit hun SDE+ subsidie/opwek en teruglevering halen?

De controle zorgt ervoor dat alle juiste waardes gebruikt worden en er 15 jaar maximaal geprofiteerd kan worden van de subsidie. Daarnaast geeft het ook inzicht in de factoren die worden gebruikt bij het bepalen van de correctiewaardes. Deze factoren kunnen weer een belangrijke rol spelen in het bepalen van grenswaardes van een Energiemanagementsysteem (EMS) wanneer deze gebruikt wordt om zonnepanelen terug te schakelen bij negatieve prijzen om zo de negatieve vergoeding voor teruglevering te minimaliseren.

Zijn er situaties geweest waarin jouw controle een groot financieel voordeel of een probleem heeft blootgelegd voor de klant?

Zeker, ook dit jaar zijn er een aantal klanten geweest waarbij waardes van opwek en verwisseling van meetwaarde niet juist waren. Een eerste klant waarbij dit al hersteld is heeft hier ruim €4.000 extra door gekregen aan subsidie.

Hoe verloopt de communicatie met klanten als je iets opvallends tegenkomt in een beschikking of voorschot?

Wij sturen altijd netjes een terugkoppeling met onze bevindingen wanneer wij fouten zien en de klant hier zelf direct op moet acteren, denk aan het (met terugwerking) verlengen van de VertiCer aanmelding. Kunnen wij de fouten herstellen voor de klant, dan zullen wij dit gelijk oppakken en wanneer hier resultaat van is delen wij dat met de klant. Nadat de brief van het RVO komt dat de bijstelling opnieuw is opgemaakt delen wij ook die weer nadat hij op juistheid gecontroleerd is.

Met betrekking tot voorschotten zullen wij ook deze controleren op de waardes en als wij hier bedenkingen bij hebben delen wij dit met de klant, het is dan aan de klant om te beslissen of zij een voorschot graag aangepast zien of stopzetten. Reden hiervoor kan zijn om niet teveel voorschot te ontvangen wat later terugbetaald moet worden

Wat maakt deze controle tot een unieke dienstverlening van EE Care vergeleken met wat klanten eventueel zelf doen of bij andere partijen krijgen?

Met de controle proberen we de klant zo zorgvuldig en volledig mogelijk te informeren, maar denken we ook een stap verder. We beoordelen of de subsidie opweegt tegen de negatieve marktprijzen en of het voor de klant evt. een goede optie zou zijn om hier maatregelen tegen te nemen. Gevolg kan zijn dat de subsidie hierdoor iets minder is (minder teruglevering), maar waardoor de kosten voor teruglevering dusdanig teruglopen dat er netto meer overblijft vanuit de zonnepanelen.

Hoe zie je de rol van deze controle in de bredere missie van EE Care: het ondersteunen van duurzame energieprojecten?

De SDE-subsidie wordt nogal eens vergeten bij vervolgprojecten. Klanten denken geregeld, vooral na de afgelopen jaren waarin de marktprijs van energie hoger lag, dat ze toch geen subsidie meer krijgen. Dit jaar bewijst het tegenovergestelde. Toch wordt de opbrengst van de subsidie vergeten bij businesscases voor bijvoorbeeld batterijen. Met deze controle en het informeren hierover hopen we de klant weer duidelijk te maken dat deze subsidie niet voor niks is, en ook in het vervolg kan bijdragen aan de mogelijkheid om extra duurzame energieprojecten te realiseren.