Maart 2025: “Europa zonder grip: speelbal in geopolitieke storm”
Gepubliceerd: 7 maart 2025Gas
Analyse afgelopen maand
In februari kende de wereldwijde economie een onrustige periode door de dreiging van een handelsoorlog. Door de VS geïnitieerde importheffingen op Canada, Mexico, China en een heffing op Europese goederen. Duitsland zag een industriële productiedaling en een BBP-daling, wat de zwakke groei in de Eurozone onderstreept. Ondanks de recente renteverlaging van de ECB blijft het sentiment in Europa fragiel. Tegelijkertijd lijkt president Trump een vredesplan voor Oekraïne te lanceren, gebaseerd op een deal voor zeldzame aardmetalen om herstel te financieren, Amerikaanse banen in Oost-Oekraïne te creëren als afschrikking voor Rusland, en de band tussen de BRICS-landen te verzwakken, zonder Amerikaanse troepen in te zetten en met Europese steun. Zijn recente stopzetting van hulp aan Oekraïne en de toenadering tot Rusland passen hierbij.
De gasprijzen kelderden de afgelopen maand met bijna een kwart – het laagste sinds november 2024. Veroorzaakt door speculatief kapitaal en factoren zoals een mogelijk EU-plan voor Oekraïense gastransit, een vroege lente in Europa die verwarmingsvraag drukt, dalende gasvraag in China, handelaren die longposities sluiten, en een sterkere euro. Ondanks krimpende gasbuffers door de koudere winter en minder pijpleidinggas uit Noorwegen, negeren markten deze fundamentals en lijkt de focus te liggen op geopolitieke krantenkoppen, Europese beleidsregels en wispelturige weersvoorspellingen. Dit maakt de gasmarkt chaotisch en volatiel. De vrije val van de afgelopen weken benadrukt de speculatieve aard van de huidige situatie op de gasmarkten.
De gasprijs voor levering in 2026 daalde de afgelopen maand met 24%, het leveringsjaar 2027 daalde met ruim 15%. Dit vertaalt zich in marktprijzen van ruim 31 eurocent per kuub in 2026 en 27 eurocent in 2027.
Verwachting komende maand
Voor de komende maand lijken gasprijzen rond de huidige niveaus te stabiliseren, met een kans op lichte stijgingen, hoewel zachter weer en een hoog LNG-aanbod prijsstijgingen kunnen dempen. De situatie tussen Trump en Zelensky vermindert de kans op snelle sanctieverlichting voor Rusland, wat neerwaartse druk beperkt, maar de noodzaak om gasbuffers vanaf april te vullen—met een EU-doel van 80-85% — kan prijzen opdrijven. Geopolitieke onzekerheden, zoals de Oekraïense gastransit en vredesonderhandelingen, blijven een risico voor volatiliteit. Op langere termijn, in de zomermaanden, lijken lagere prijzen mogelijk als LNG-import groeit en buffers worden aangevuld. Desondanks blijft de markt onvoorspelbaar door aanhoudende spanningen en risico’s.
Elektriciteit
Analyse afgelopen maand
Door strengere Europese regels moeten bedrijven duidelijker laten zien hoe ze omgaan met milieu en maatschappij, om een bijdrage te leveren aan een bredere welvaart: bedrijven en overheden kunnen beter kiezen voor opties die niet alleen geld opleveren, maar ook goed zijn voor mens en planeet. Toch lijkt Europa steeds meer in te zien dat al die extra regels ook nadelen hebben, zoals meer administratieve rompslomp en kosten voor bedrijven, wat het lastig maakt om de balans te vinden tussen duurzaamheid en praktische uitvoerbaarheid.
Elektriciteitsprijzen piekten in februari, met een gemiddelde spotprijs van 13 eurocent per kilowattuur – het hoogste niveau in 24 maanden. Dit werd gevoed door kouder weer begin februari, een laag windaanbod in vergelijk met vorig jaar, en stijgende gas- en CO2-prijzen. Eind februari brachten zachter weer en meer wind de spotprijzen omlaag, met de eerste negatieve uurprijzen van dit jaar afgelopen week. Termijnprijzen voor elektriciteit daalden mee met de forse daling in de gasprijzen.
De termijnmarkten voor elektriciteit daalden over de maand februari gezien. Daar waar de elektriciteitsprijzen voor leveringsjaar 2026 met ruim 17% daalden, deden de prijzen voor 2027 met bijna 14% het een fractie minder slecht. De kale marktprijzen bedragen momenteel 8,3 eurocent per kilowattuur voor 2026 en 7,3 eurocent voor 2027 in de piekuren.
Verwachting komende maand
Zonder voldoende militaire of economische zelfstandigheid dreigt de EU klem te raken tussen de VS en landen zoals China. De Europese landen staan zowel individueel als gezamenlijk voor een grote opgave met noodzakelijke investeringen. Dit kan de komende jaren leiden tot groeiende geopolitieke spanningen. Ondertussen worden er voor de komende maand volatiele maar gemiddeld dalende elektriciteitsprijzen verwacht, gedreven door meer wind en zon, gecombineerd met zachtere temperaturen tot medio maart. Koudere weersomstandigheden kan de elektriciteitsvraag weer doen toenemen. Termijnprijzen blijven nauw verbonden met gas: bij een stabiele gasprijs blijven ze neutraal, met neerwaartse druk door een dalende CO2-prijs en zwakkere economische groei. Daarnaast kunnen handelsoorlogen de energievraag verder temperen.
Benieuwd naar de toekomstige impact van de energiemarkten op jouw onderneming? EE Care helpt je graag met alle energievraagstukken. Neem gerust contact op via sales@eecare.nl of 088-3322777.