Juni 2023: “Duitse economie in recessie door hoge inflatie en energieprijzen.”

Gepubliceerd: 7 juni 2023

Gas

Analyse afgelopen maand

De economie van Duitsland is in een recessie belandt, een technische recessie vanwege twee aansluitende kwartalen van economische krimp. Dit komt door de hoge inflatie die de consumentenbestedingen verminderd en de industriële sector die de afgelopen maanden last had van de hoge energieprijzen. Andere landen, waaronder Nederland, staan er beter voor, maar het risico neemt toe. Dat de olieproducerende landen hebben besloten om de productie verder te verlagen om de olieprijs hoog te houden, draagt bij aan een langere hoge inflatie. Dit besluit volgt bijzonder snel op de eerder aangekondigde productieverlagingen. Saoedi-Arabië, ‘s werelds grootste olie-exporteur, heeft besloten om vanaf begin juli 1 miljoen vaten minder te gaan produceren. De prijs beweegt momenteel rond de 75 dollar per vat. De gasprijs voor levering volgende maand maakte afgelopen week twee keer een flinke opwaartse sprong, maar zakte ook weer snel terug. Hieruit blijkt dat de paniekreacties nog niet zijn weggeëbd. De vraag- en aanbodbalans lijkt nog altijd comfortabel met goedgevulde gasbuffers en nog altijd voldoende vloeibaar gas (LNG) toevoer aan Europa.

Afgelopen maand de gasprijs voor levering in 2024 met bijna 25 procent en noteert rond 41 eurocent per kubieke meter. Leveringsjaar 2025 beweegt momenteel net onder de 40 eurocent per kuub.

Verwachting komende maand

De inflatie neemt in de Eurozone af. Het zal de komende maanden moeten blijken of de dalende trend doorzet. De markt verwacht nog steeds twee renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) deze zomer. Ook de Amerikaanse centrale bank (fed) lijkt aan te sturen op meer renteverhogingen om de economie af te remmen zodat de inflatie beteugeld wordt. De prijsverschillen voor gas tussen Europa en Azië zijn gedraaid waardoor komende periode mogelijk meer LNG richting Azië kan worden vervoerd. Daarnaast kan, afhankelijk van de economische ontwikkelingen, de industriële gasvraag op den duur gaan opveren en de huidige ruime aanbodsituatie doen verkrappen. Ondanks dat dit een risico is om mee te nemen, is er op dit moment weinig concrete aanleiding om te verwachten dat de economie snel zal opveren.

Elektra

Analyse afgelopen maand

Franse kerncentrales lijken eerder dan verwacht terug in productie te komen. De beschikbaarheid van de kerncentrales is nog altijd relatief laag maar aanzienlijk beter dan het afgelopen jaar waar de productie het laagst was in ruim 30 jaar. Dit is goed nieuws voor de energiemarkt. De elektriciteitsprijzen dalen momenteel en ook de prijzen van kolen zijn al enige tijd aan het dalen. De onzekerheid qua leveringszekerheid van gas voor de komende twee winters blijft echter de prijs bepalen bij jaarcontracten. Bij maandcontracten zijn vooral de gevolgen van de lagere gasprijzen dominant. De weermodellen laten een gunstig beeld zien voor juni met bovengemiddelde temperaturen in noordwest Europa. Dit betekent over het algemeen een hogere opbrengst van zonne-energie en minder verbruik van gas voor verwarming. De temperaturen zijn echter nog niet zo hoog dat de elektriciteitsvraag voor koeling drastisch zal toenemen. In Nederland is er op steeds frequentere basis sprake van negatieve uurprijzen op de spotmarkt doordat op deze momenten het aanbod de vraag- en exportcapaciteit overstijgt. Wanneer het aantal negatieve uren toe gaat nemen is het voor producenten van zonne-energie is belangrijk om hier flexibel mee om te kunnen gaan. De stijgende capaciteit aan zonne-energie heeft er simpelweg voor gezorgd dat er tegenwoordig veel meer beweging in de elektriciteitsprijzen is dan enkele jaren terug.

De daling van de elektriciteitsprijzen heeft zich in de afgelopen weken doorgezet. Over het gehele maand mei gezien daalden de elektriciteitsprijzen voor levering in 2024 en 2025 met ongeveer vijftien procent.

Verwachting komende maand

De daling van de elektriciteitsprijzen is nog steeds sterk verbonden aan de gasprijzen. Nu de voorraden goed gevuld zijn voor deze tijd van het jaar, zijn de ongerustheden wat betreft de leveringszekerheid voor de komende maanden afgezwakt. Ondanks dat de prijsdalingen ervoor zorgen dat de elektriciteitsprijzen over de gehele linie neerwaarts bewegen, blijft er richting de wintermaanden het risico op hogere prijzen. De komende maanden zullen uitwijzen waar de bodem komt te liggen. Naar verwachting blijft de trend neerwaarts, al dan niet in afgezwakte vorm.

EE Care helpt graag met alle energievraagstukken. Neem gerust contact op via sales@eecare.nl of 088-3322777.