Interview met afdeling Inkoop: Hoe EE Care bedrijven helpt besparen in een complexe energiemarkt
Gepubliceerd: 3 februari 2025In dit interview spreken we met Arjen Verleun en Niels van Schie over hun ervaringen binnen het inkoopcollectief, de uitdagingen en successen van een Europese aanbesteding en de parallellen tussen sport en strategisch inkopen. Arjen, met jarenlange ervaring in het inkoopproces, deelt hoe de markt is geëvolueerd en waarom flexibiliteit en duurzaamheid steeds belangrijker worden. Niels, als nieuw teamlid, brengt een frisse blik en vertelt hoe hij zijn eerste grote aanbesteding heeft ervaren.
Van strategische energie-inkoop tot de lessen uit een marathon – dit gesprek biedt een kijkje achter de schermen bij EE Care en laat zien hoe samenwerking leidt tot succes.
Voor bedrijven die jullie niet kennen en geen weet hebben van het inkoopcollectief, kunnen jullie een korte beschrijving geven?
Arjen Verleun: “Het energiecollectief van EE Care kun je zien als een samenwerkingsverband tussen regionale bedrijven en organisaties uit diverse branches, waarbij we de energie-inkoop op een efficiënte en voordelige manier bundelen. Doordat ons inkoopvolume flink vergroot is, kunnen we scherpe opslagen en gunstige voorwaarden bedingen bij energieleveranciers. Ons doel is niet alleen om kosten te besparen, maar ook om transparantie en gemak te bieden in een markt die vaak complex en ondoorzichtig is. Wij ontzorgen onze klanten hierin volledig, zodat zij zich kunnen richten op hun corebusiness.”
Hoe gaat het in zijn werk?
Arjen Verleun: “Bedrijven sluiten zich aan bij ons collectief door een machtiging te tekenen. Vervolgens analyseren we hun huidige energiecontracten en behoeften. Met deze informatie brengen we het totale energieverbruik in kaart en bundelen dit met dat van andere bedrijven in het collectief. Via een zorgvuldig aanbestedingsproces onderhandelen we met energieleveranciers om de beste voorwaarden te verkrijgen. Zodra een leverancier is geselecteerd, kopen we het volume strategisch in, regelen wij de contracten, de administratie en het verdere beheer.”
Wat zijn de voordelen?
Arjen Verleun: “De voordelen zijn talrijk. Bedrijven profiteren van lagere tarieven door schaalvoordelen, heldere voorwaarden en volledige ontzorging op het gebied van energie-inkoop. Daarnaast bieden we inzicht in marktontwikkelingen en advies over energietransitie en duurzaamheid, wat steeds belangrijker wordt in de zakelijke wereld.”
Wat maakt het energiecollectief van EE Care uniek?
Arjen Verleun: “Wat ons onderscheidt, is onze persoonlijke aanpak en onze focus op langetermijnrelaties. We kijken verder dan alleen prijs; we hechten waarde aan duurzaamheid, transparantie en maatwerk. Daarnaast zorgen we ervoor dat onze klanten altijd een vast aanspreekpunt hebben en volledig op de hoogte blijven van hun mogelijkheden in een veranderende energiemarkt.”
Hoe zorgen jullie ervoor dat het collectief blijft groeien en verbeteren?
Arjen Verleun: “We investeren continu in marktkennis, technologie en klantcontact. Door in gesprek te blijven met onze klanten horen we wat hun behoeften en uitdagingen zijn. Daarnaast zoeken we actief naar manieren om ons netwerk uit te breiden, zoals via strategische samenwerkingen en innovatieve oplossingen. Onze focus op duurzaamheid en flexibiliteit maakt ons aantrekkelijk voor zowel bestaande als nieuwe klanten. Tevens toetsen wij onze inkoopstrategie periodiek door met de kennis achteraf te evalueren of de gekozen inkoopmomenten nog beter konden worden geselecteerd. Door hierop te anticiperen en de inkoopstrategie incrementeel te optimaliseren worden onze inkoopresultaten ieder jaar steeds beter.”
Niels van Schie: Wij proberen ons collectief te laten groeien door te laten zien hoe onze inkoopstrategie werkt en uiteindelijk ook dat het werkt. Wij kijken naar de gemiddelde marktprijs en ons streven is om hier minimaal 2% onder te zitten. Hierbij worden wij geholpen door indicatoren die dagelijks laten zien wat de verwachting is dat de markt gaat doen. Wanneer zo een punt wordt doorsneden spreken wij van een beslismoment en zullen wij gezamenlijk als inkoopafdeling bepalen wat die dag te doen: Gaan wij daadwerkelijk inkopen en welk percentage kopen wij in? Dit alles heeft te maken met de ingestelde indicatoren en welke lijn deze doorsnijdt op welk moment.
Hoe proberen wij ons collectief te verbeteren. Dit hebben wij bijvoorbeeld afgelopen jaar gedaan door de aanbesteding op te splitsen in 3 delen:
o Europese aanbesteding – Voor aanbestedingsplichte klanten zoals onderwijs en zorg.
o Grootzakelijke aanbesteding – Voor commerciële bedrijven met enkele grootverbruikverbruiksaansluitingen zoals industrie, tuinbouw en vastgoed.
o Kleinzakelijke aanbesteding – Voor MKB-bedrijven met een enkele locatie of juist een veelvoud aan kleinverbruiksaansluitingen zoals woonstichtingen, VvE en kerkelijke instellingen.
Door de groepen niet als 1 collectief uit te vragen konden wij beter segmenteren. Dit heeft als resultaat dat de klanten per groep een mooi en voor hen passend aanbod hebben gekregen. Uiteindelijk heeft dit ervoor gezorgd dat elke afzonderlijke groep een mooi aanbod heeft gekregen.
Wat ons onderscheidt, is onze persoonlijke aanpak en onze focus op langetermijnrelaties.
Is er iets wat mensen misschien niet direct begrijpen over jullie werk of aan het energiecollectief zelf, maar wat wél belangrijk is om te weten?
Arjen Verleun: “Veel mensen realiseren zich niet hoe complex de energiemarkt is en hoeveel fluctuaties er zijn in prijzen en voorwaarden. Ons werk gaat verder dan simpelweg een contract afsluiten. We zorgen ervoor dat bedrijven een stabiele en betrouwbare partner hebben die hen middels een strategisch inkoopproces beschermt tegen risico’s, zoals prijsstijgingen of onvoorziene contractvoorwaarden. Het collectief draait niet alleen om besparen, maar ook om zekerheid en overzicht.”
Niels van Schie: “De vraag die ik veel krijg is waarom kopen jullie niet in als de markt laag is. Het eerlijke verhaal is dat je nooit zeker weet wanneer de markt laag is. Om deze reden kijken wij altijd naar wat onze indicatoren ons aangeven. Door ons hieraan te houden zorgen wij dat er sprake is van een inkoopstrategie en dit zorgt ervoor dat wij kunnen inkopen op basis van feiten in plaats van emotie.”
Wat maakt jullie trots als je kijkt naar wat jullie al hebben bereikt met het energiecollectief?
Arjen Verleun: “Wij zijn vooral trots op de impact die we hebben gemaakt. We helpen ondertussen jaarlijks bijna duizend bedrijven om hun energiekosten te verlagen, hun inkoopprocessen te optimaliseren en inzicht te krijgen in hun energieverbruik. Het vertrouwen dat klanten ons schenken en de langdurige relaties die daaruit voortkomen, zijn voor ons de grootste bron van trots.”
Niels van Schie: “Wat ons trots maakt is niet alleen de grote van ons collectief maar vooral ook de klantzekerheid van ons collectief. Veel van onze klanten zijn al vele jaren bij ons aangesloten en vertrouwen erop dat wij voor hen een mooi resultaat behalen. Dit is dan ook een taak waar wij elke dag hard aan werken om dat vertrouwen behouden.“
In gesprek met Niels van Schie: Een jaar vol inzichten in de energiemarkt
Als nieuwkomer bij EE Care en team inkoop dook Niels van Schie in de wereld van energie-inkoop – en die bleek een stuk dynamischer dan verwacht! In dit interview deelt hij zijn grootste inzichten, de verrassingen die hij tegenkwam en de momenten waarop hij besefte: ja, hiervoor heb ik deze rol gekozen! Ook vertelt hij welke lessen van collega’s, zoals Arjen, hem het meest hebben geholpen in zijn eerste jaar.
Als kersvers lid van EE Care én team inkoop, wat waren voor jou mooie inzichten dit eerste jaar?
Niels van Schie: “Wat ik heb leren inzien bij het inkopen van energie is dat de markt complex en vele malen variabeler is dan ik had verwacht. Door de energiecrisis, elektrificatie en congestie op het net, zijn de opslagen en onbalanskosten duidelijk zichtbaar in de leveringstarieven. Wij kunnen daardoor voor onze klanten van grote waarde zijn bij het inkopen van energie en het voeren van een goede representatieve aanbesteding.”
Heb je een moment gehad waarop je dacht: ‘Dit is precies waarom ik voor deze rol heb gekozen’?
Niels van Schie: “Ik heb gelukkig wel al meerdere van deze momenten gehad. Ik wil graag nieuwe dingen leren in de praktijk en dat doe ik momenteel eigenlijk non-stop. Het leukste is om dagelijks te kijken wat de markt doet en heeft gedaan en of we weer op een punt zijn gekomen om in te kopen.”
Als je dit eerste jaar in het team in één zin zou moeten samenvatten, hoe zou die zin klinken?
Niels van Schie: “Het is voor mij een zeer leerzaam jaar geweest en ik ben blij met de tijd en hulp die mijn collega’s mij hebben gegeven.”
Is er iets dat je totaal anders had verwacht voordat je begon, maar nu heel anders blijkt te zijn?
Niels van Schie: “Ik had niet verwacht dat er zoveel achter het inkopen van energie schuilging. Natuurlijk kijk je zelf ook jaarlijks of het nog wel verstandig is om bij je huidige leverancier te blijven, maar dan kijk je toch meer naar het totaal. Nu diepen we het meer uit en kijken we echt naar de details, zodat we de beste deal kunnen maken voor een heel collectief!”
Welke les of tip van Arjen (of een andere collega) heeft de grootste impact op je werk voor de inkoop gehad?
Niels van Schie: “Let op de details! Een verschil van €0,001 lijkt klein, maar kan over een groot geheel heel veel impact hebben.”
In gesprek met Arjen Verleun: Aanbestedingen, hardlopen en goede ideeën onderweg
Wat hebben een Europese aanbesteding en een marathon met elkaar gemeen? Meer dan je denkt, volgens Arjen Verleun! In dit interview vertelt hij hoe doorzettingsvermogen en een goed plan in beide werelden het verschil maken. We praten over zijn samenwerking met Niels, de veranderingen in de markt en hoe een lange hardloopsessie soms de beste ideeën oplevert.
Wat is een gelijkenis tussen het voorbereiden op een marathon of triatlon en het aanpakken van een Europese aanbesteding?
Arjen Verleun: “Beide vereisen een lange adem, een goede voorbereiding en doorzettingsvermogen. Je moet een duidelijk plan hebben, weten wanneer je moet versnellen of juist moet vertragen, en leren omgaan met onverwachte situaties en zelfs tegenslagen. De voldoening aan het einde is in beide gevallen enorm, omdat je weet dat je een grote prestatie hebt geleverd.”
Hoe was het om samen te werken met Niels als kersvers lid van team inkoop?
Arjen Verleun: “Samenwerken met Niels was een frisse ervaring. Hij bracht nieuwe ideeën en energie in het team, wat ons proces ten goede kwam. Hoewel hij nog nieuw was, pakte hij alles snel op en liet hij zien dat hij een waardevolle bijdrage kon leveren aan het succes van het aanbestedingstraject.”
Je moet een duidelijk plan hebben, weten wanneer je moet versnellen of juist moet vertragen, en leren omgaan met onverwachte situaties en zelfs tegenslagen.
Nu je al een aantal keer deze aanbesteding hebt gedaan, zowel Europees als openbaar, wat zijn de grote veranderingen over de jaren heen?
Arjen Verleun: “Ik heb de aanbestedingen van EE Care sinds 2011 meegemaakt. De markt is veel dynamischer geworden en de wensen van klanten zijn veranderd. Waar het eerst vooral om pure kostenbesparing ging, zien we nu een grotere focus op duurzaamheid en flexibiliteit. Dit brengt nieuwe uitdagingen, maar ook kansen om ons collectief verder te ontwikkelen en klanten beter te bedienen.”
Sommige hardlopers zeggen dat ze tijdens lange runs hun beste ideeën bedenken. Gebeurt dat ook bij jou?
Arjen Verleun: “Absoluut! Tijdens het hardlopen kom ik vaak tot nieuwe inzichten. Het geeft me de rust en helderheid om na te denken over strategieën of oplossingen voor uitdagingen. Hoe heftiger de gedachtestroom, hoe lekkerder een urenlange sportsessie is.”