Inkoop

Strategische inkoop van energie

Iedere drie jaar houdt EE Care een Europese aanbesteding voor alle deelnemers uit het energiecollectief. De Europese aanbesteding wordt voor aanbestedingsplichtige deelnemers uitgevoerd op basis van de Europese richtlijnen waaraan alle energieleveranciers kunnen meedoen. De deelnemers kunnen op voorhand aangeven voor aan welke periode zij willen deelnemen. Maar ook na de aanbesteding kunnen klanten nog instromen. Het doel van de aanbesteding is een voor de deelnemers interessant en gedegen pakket van voorwaarden en scherpe opslagen te contracteren bij de meest geschikte leverancier, zodat men zeker is van een professionele en probleemloze energielevering.

De opbouw van het leveringstarief

De prijs die voor energie betaald wordt bestaat, los van de belastingen, uit diverse onderdelen. Zo bepalen de opslag van de leverancier, de marktprijs en de bemiddelingsvergoeding van EE Care het leveringstarief (zie figuur 1).

Zoals in figuur 1 te zien is heeft de marktprijs, met 80 tot 95 procent, de grootste impact in het leveringstarief. De marktprijs fluctueert net als de olieprijs of de aandelenmarkten continu. Vanzelfsprekend heeft daarom het moment van inkopen de meeste invloed op het leveringstarief dat betaald wordt. EE Care heeft hiervoor haar inkoopstrategie ontwikkeld.

figuur 1: opbouw leveringstarief

De inkoopstrategie van EE Care

Met een uitgekiende en goed overlegde inkoopstrategie wordt na de aanbesteding de marktprijs vastgezet, waarmee grote risico’s worden vermeden en gespreid. De inkoopstrategie van EE Care heeft de volgende kenmerken:

  • Doel – Een besparing van 2 tot 5% onder de gemiddelde marktprijs van de inkoopperiode te realiseren.
  • Tijd – De inkoopstrategie is ingericht om over de inkoopperiode tot 1 december de marktprijs vast te zetten.
  • Spreiding – Door het grote jaarvolume wordt in delen de marktprijs van het collectief vastgezet. Zo wordt er geprofiteerd van de dalingen in de markt en worden risico’s bij stijgingen afgedekt.
  • Inkooptrigger – Na een periode van daling wordt er ingekocht bij een opwaarts snijpunt met de gemiddelde marktprijzen. Het percentage dat bij een snijpunt wordt ingekocht is afhankelijk van het prijsniveau en het reeds gefixeerde volume.
  • Flexibiliteit – Sinds 2024 is er de mogelijkheid om in extreme marktomstandigheden een deel van het jaarvolume flexibel te laten via de spotmarkt.

Met deze inkoopstrategie zorgt EE Care voor structureel lagere leveringstarieven en worden extreme prijspieken voorkomen.

 

Hieronder in figuur 2 de inkoopmomenten zoals uitgevoerd voor de levering van elektriciteit in 2023.

De belangrijkste collectieve voordelen samengevat:

  1. Scherpe opslagen door gunstig collectief afnameprofiel
  2. Strategisch spreiden van de inkoopmomenten waardoor risico’s worden geminimaliseerd
  3. 100% Europese windenergie en klimaatneutraal gas (vanaf 2024)
  4. 30 dagen betalingstermijn van de leveringsfacturen
  5. Ruime mogelijkheden voor toevoegen en afstoten van locaties door fusie, groei of afslanking van de organisatie
  6. Volledige ontzorging als klant van EE Care: Het antwoord op al jouw energievragen!

 

Inkoopresultaten

De jarenlange ervaring op het gebied van energie-inkoop heeft ook de laatste jaren mooie inkoopresultaten opgeleverd. Hieronder zijn in tabel 1 de inkoopresultaten weergegeven. De besparingen van de deelnemers uit de collectieve basisgroep zijn te zien in percentages. Ten opzichte van de gemiddelde marktprijs over de inkoopperiode van twee jaar en weergegeven van de voorgaande jaren en het huidige leveringsjaar.

Energiesoort 2022 2021 2020 2019 2018
Elektriciteit -13,3% -6,3% -3,4% -9,1% -11,1%
Gas kleinverbruik -11,3% -1,7% -7,7% -10,0% -10,0%
Gas grootverbruik -13,1% -3,5% -7,1% -8,7% -9,5%

 

Tabel 1: Inkoopresultaten 2019-2023 (ten opzichte van de gemiddelde Endex-marktprijs)

    Binnen een jaar bewijzen wij onze meerwaarde. Nieuwsgierig?
    Neem vrijblijvend contact op.






    Akkoord