De energiemarkt wordt steeds complexer. Het kiezen van de juiste leverancier en het passende leveringscontract dat aansluit bij jouw bedrijfsvoering kan lastig zijn, zeker met de eventuele noodzaak van een Europese aanbesteding. Om grip te houden op de energiekosten is het cruciaal om vooraf duidelijkheid te krijgen over energiebegroting van komende leveringsperiode en inzicht in prijsrisico’s te hebben. EE Care biedt hiervoor de oplossing en kan je volledig ontzorgen met alle energievragen.
Strategische inkoop van energie
Hoe de energieprijzen er in de toekomst uit zien is niet te voorspellen. Daarom is het niet nodig om te speculeren wat er gaat gebeuren op de energiemarkt, wel is het belangrijk om de risico’s te managen. Strategisch inkopen van energie betekent het afdekken van het risico door het spreiden van inkoopmomenten over de tijd.
Naast het bekende type energiecontracten met een variabele of vaste prijs, is ook de dynamische prijs in opkomst. Hierbij schommelen de prijzen per dag bij gas, en per uur bij elektriciteit. Ondanks dat dynamische tarieven voordelen kunnen bieden, zijn de meeste klanten gebaad bij meer zekerheid (zie figuur 1). Daarom adviseert EE Care het overgrote deel van haar klanten deel te nemen aan het energiecollectief, om zo de kritieke keuzemomenten uit handen te nemen en ook jouw grip op de energiekosten te vergroten.
Figuur 1: Collectieve tarieven EE Care (Endex) t.o.v. gem. dynamische prijs (EPEX)
De opbouw van het leveringstarief
EE Care beheert per jaar voor 90 miljoen euro aan energiekosten. Ongeveer 15 procent hiervan zijn de kosten voor netbeheer, meetdienst en infradiensten. De leveringskosten omvatten dus 85 procent van de energiekosten, waarvan grofweg de helft energiebelasting is. De leveringskosten worden veelal gezien als de prijs die voor energie betaald wordt en bestaat, los van de belastingen, uit diverse onderdelen. Zo bepalen de marktprijs, de opslag van de leverancier, en de bemiddelingsvergoeding van EE Care het leveringstarief (zie figuur 2).
Zoals in figuur 2 te zien is heeft de marktprijs de grootste impact in het leveringstarief. De marktprijs fluctueert continu net als de olieprijs of de aandelenmarkten. Vanzelfsprekend heeft daarom het moment van inkopen de meeste invloed op het leveringstarief dat betaald wordt. Onderaan de streep blijft er 40 miljoen euro over waar EE Care invloed op uitoefent door het aanbestedingstraject én de inkoopstrategie.
De opslag van de leverancier is door de opkomst van duurzame bronnen een grotere component geworden in het leveringstarief. Door het onvoorspelbare karakter van bijvoorbeeld wind, zon en energieopslag is het noodzakelijk om een hogere risicopremie te hanteren.
Voor gas is de bemiddelingsvergoeding per 2027 kosteloos en geldt voor elektriciteit alleen nog een variabele vergoeding.
Figuur 2: Opbouw leveringstarief 2027-2030
Het selecteren van de energieleverancier
EE Care houdt voor het energiecollectief een Europese aanbesteding voor alle aanbestedingsplichtige deelnemers. Dit wordt uitgevoerd op basis van de Europese richtlijnen waaraan alle energieleveranciers kunnen meedoen. De deelnemers kunnen op voorhand aangeven voor welke periode zij willen deelnemen. Maar ook na de aanbesteding kunnen klanten zich aansluiten. Het doel van de aanbesteding is om voor de deelnemers een interessant en gedegen pakket van voorwaarden en scherpe opslagen te contracteren bij de meest geschikte leverancier, zodat men zeker is van een professionele en probleemloze energielevering. Voor de niet-aanbestedingsplichtige deelnemers wordt een openbare aanbesteding gehouden.
De inkoopstrategie van EE Care
Met de inkoopstrategie wordt na de aanbesteding de marktprijs vastgelegd, waarmee grote risico’s worden vermeden en gespreid. De inkoopstrategie van EE Care heeft de volgende kenmerken:
- Doel – Een besparing van minimaal 2 tot 5% onder de gemiddelde marktprijs (Endex) van de inkoopperiode te realiseren.
- Tijd – De inkoopstrategie is ingericht om over de inkoopperiode van 24 maanden voorafgaand aan het betreffende leveringsjaar de marktprijs vast te zetten.
- Spreiding – Met het grote jaarvolume van het collectief wordt de marktprijs bepaald door in delen de prijs te fixeren op verschillende inkoopmomenten. Zo wordt er geprofiteerd van de dalingen in de markt en worden risico’s bij stijgingen afgedekt.
- Inkooptrigger – Na een periode van dalingen wordt er ingekocht bij een opwaarts snijpunt met de gemiddelde marktprijzen. Het percentage dat bij een snijpunt wordt ingekocht is afhankelijk van het prijsniveau en het reeds gefixeerde volume.
- Flexibiliteit – Voor specifieke branches is er de mogelijkheid om in extreme marktomstandigheden een deel van het jaarvolume flexibel te laten via de spotmarkt.
Inkoopresultaten
Met de inkoopstrategie zorgt EE Care voor structureel lagere leveringstarieven dan de gemiddelde markt en worden extreme prijspieken voorkomen. Sinds de energiecrisis in 2022 is de inkoopstrategie vanaf leveringsjaar 2024 geoptimaliseerd en toepasbaar gemaakt bij extreme prijsbewegingen. Dit heeft voor de deelnemers geresulteerd in besparingen tot 7% ten opzichte van de gemiddelde marktprijs (Endex) voor leveringsjaar 2025. Hieronder in figuur 3 de inkoopmomenten zoals uitgevoerd voor de levering van elektriciteit.
Figuur 3: Prijsontwikkeling (Endex) en inkoopmomenten leveringsjaar 2025
Het energiecollectief van EE Care samengevat:
- Volledige ontzorging als klant van EE Care: Het antwoord op alle energievragen!
- Scherpe opslagen door gunstig collectief afnameprofiel
- Gunstig leveringstarief door het strategisch spreiden van de inkoopmomenten en daardoor minimaliseren van het risico.
- Transparante opslag/afslag bij teruglevering van productie-installaties
- Ruime mogelijkheden voor toevoegen en afstoten van locaties door fusie, groei of afslanking van de organisatie
- Collectiviteitsvoordeel bij bandbreedte in het af te nemen volume
- Standaard verduurzaming elektriciteit: 100% van de jaarafname
- 30 dagen betalingstermijn van de leveringsfacturen
- 2029 en 2030 als optiejaren: niet onnodig switchen bij volledige tevredenheid over de leverancier(s)