Mei 2025: “Geen hernieuwbare energietransitie zonder fossiele back-up”

Gepubliceerd: 9 mei 2025

Gas

Analyse afgelopen maand

De wereldwijde economie ondervindt zware druk door de handelsoorlog, aangewakkerd door Amerikaanse importheffingen en Chinese tegenmaatregelen. Financiële beurzen kelderden begin van de maand april, al bracht een tijdelijke verlaging van sommige heffingen en onderhandelingen met China lichte hoop. Europa onderzoekt meer en betere samenwerking tussen de lidstaten, nu de VS als partner lijkt weg te vallen. Er is een nieuwe wind gaan waaien in de internationale politiek. De Amerikaanse centrale bank hield deze week de rente ongemoeid. De Europese centrale bank verlaagde de rente opnieuw om de Europese economie te stimuleren, terwijl de euro sterker werd ten opzichte van de dollar. Ondanks te hoge inflatie en lichte groei in de Eurozone, blijft het consumentenvertrouwen fragiel. Men dient rekening te houden met aanhoudende onzekerheid en mogelijke economische vertraging.

De gasprijzen daalden fors door de handelsoorlog, met dalingen tot 15% na Amerikaanse heffingen en de Chinese tegenreacties, maar stabiliseerden later. Europa kampt met lage gasbuffers, het verschil met vorig jaar slonk van 28 naar 24 miljard kuub, maar de Europese target van 90% vulling per 1 oktober lijkt onhaalbaar. Een versoepeling wordt overwogen om de druk op de gasmarkten te verlichten. LNG-importen, vooral uit de VS, zijn cruciaal, maar de groeiende Europese afhankelijkheid van de VS onwenselijk. Ook neemt de concurrentie met Azië toe nu prijsverschillen vervagen waardoor de LNG-schepen vaker richting het Verre Oosten varen.

De gasprijs voor leveringsjaar 2026 steeg de afgelopen maand met ruim 4%, het leveringsjaar 2027 steeg met 5%. Hierdoor zijn de huidige marktprijzen bijna 33 eurocent per kuub voor 2026 en 29 eurocent voor 2027.

Verwachting komende maand

De gasprijzen zullen naar verwachting de komende maand zijwaarts bewegen met lichte opwaartse druk door toenemende concurrentie om LNG tussen Europa en Azië. De lage gasbuffers en trage vulling verhogen de afhankelijkheid van dure LNG-importen. Geopolitieke spanningen, zoals de handelsoorlog, kunnen de industriële vraag temperen, wat prijsstijgingen beperkt. Echter, een onverwachte escalatie of verstoring in LNG-aanvoer kan prijzen snel opdrijven, vooral als de krapte op de gasmarkt toeneemt richting de winter vanwege het vullen van de gasvoorraden. Het is verstandig om rekening te houden met stabiele, maar potentieel volatiele prijzen. Daarom is het advies om prioriteit te geven aan energiebesparende maatregelen om kostenrisico’s te minimaliseren.

Elektriciteit

Analyse afgelopen maand

De voorjaarszon brengt vreugde, maar in de energiebranche zorgt zonnig weer voor gemengde gevoelens. In april zorgde een overschot aan zonne-energie voor prijsdruk op elektriciteitsmarkten, met negatieve uurprijzen op zonnige dagen. Dit overschot, versterkt door windenergie, leidt tot netcongestie en balanceringsproblemen. Een grote storing in Spanje en Portugal onderstreepte netbalanceringsproblemen door het groeiende percentage hernieuwbare opwek in de energiemix. Terwijl hernieuwbare energie groeit is het noodzakelijk om met fossiele brandstoffen een back-up te hebben om op terug te vallen. Fossiele brandstoffen blijven nodig tijdens de energietransitie. De voorjaarnota wees uit dat Nederland inzet op extra gaswinning in de Noordzee, maar ook een bijmengverplichting introduceert. Dit betekent gasleveranciers een deel groengas dienen te leveren en gascentrales deels op CO2-vrije brandstof, zoals waterstof, moeten gaan draaien. De maatregelen dienen de energietransitie te ondersteunen zonder de verduurzaming te remmen. Elektriciteitsprijzen op de termijnmarkten schommelden door stijgende CO2-prijzen en stabiele gasprijzen, terwijl kolenprijzen beperkt bijdroegen in de prijsontwikkeling.

Lage of zelfs negatieve uurprijzen op de spotmarkten bieden kansen, maar ook zeker uitdagingen. Er dient flexibel omgegaan te worden met prijsvolatiliteit. Duurzame oplossingen en samenwerking zowel lokaal, met bijvoorbeeld energiehubs, als op Europees niveau, zoals eenduidige (energie)belastingen en afspraken, zijn essentieel zijn voor een stabiele, groene toekomst.

Over de afgelopen weken gezien stegen de termijnmarkten voor elektriciteit. Zowel het leveringsjaar 2026 als 2027 steeg met ongeveer 10%. De kale marktprijzen noteren momenteel 8,6 eurocent per kilowattuur voor 2026 en 7,9 eurocent voor 2027 in de piekuren.

Verwachting komende maand

Elektriciteitsprijzen zullen naar verwachting volatiel blijven door wisselend weer en netbalanceringsproblemen. Bewolkter weer in mei zal negatieve uurprijzen verminderen. De weersomstandigheden zullen indirect de termijnprijzen beïnvloeden. De handelsoorlog kan economische activiteit en daarmee elektriciteitsvraag drukken, wat prijsstijgingen beperkt. Echter, onverwachte storingen, zoals recent in Spanje, kunnen lokale prijsspikes veroorzaken. Investeringen in vraagsturing of flexibele energie-oplossingen kunnen helpen om overschotten op te vangen en de energiekosten te verlagen. Daarnaast verdient ook de afbouw van de salderingsregeling de komende maanden de aandacht, zodat men goed voorbereid is als de regeling stopt.

Benieuwd naar de toekomstige impact van de energiemarkten op jouw onderneming? EE Care helpt je graag met alle energievraagstukken. Neem gerust contact op via sales@eecare.nl of 088-3322777.