Einde salderingsregeling zonnepanelen: Wees voorbereid door zelfconsumptie te optimaliseren
Gepubliceerd: 7 mei 2025Als ondernemer met een kleinverbruiksaansluiting (maximaal 3×80 ampère) helpen zonnepanelen je om energiekosten te verlagen, je bedrijf duurzamer te maken en bij te dragen aan de energietransitie. Met de geplande afschaffing van de salderingsregeling per 1 januari 2027 verandert het financiële plaatje. In dit artikel lees je over de huidige en toekomstige opbrengsten van zonnepanelen, hoe je het zelfconsumptie van je opgewekte elektriciteit kunt maximaliseren, en geven we je een praktisch stappenplan om je bedrijf voor te bereiden op de nieuwe situatie.
Dit artikel geeft duidelijkheid over de veranderingen, waarbij EE Care jou graag helpt om het plan in overleg af te stemmen en in te regelen. Zodat jij goed voorbereid bent. Neem gerust contact op met jouw relatiebeheer, sales@eecare.nl of 088-3322777.
Financiële opbrengsten van zonnepanelen: Nu en na 2027
Tot 1 januari 2027 kun je profiteren van de salderingsregeling. Hiermee verreken je de elektriciteit die je teruglevert in de zomermaanden aan het net met de stroom die je afneemt (veelal in de donkere en duurdere wintermaanden), inclusief energiebelasting. Dat maakt zonnepanelen nu buitenproportioneel rendabel, met een terugverdientijd van 3 tot 6 jaar.
Na 2027 vervalt de salderingsregeling noodgedwongen, het elektriciteitsnet raakt overvol als de zon schijnt met negatieve marktprijzen tot gevolg. Daarmee valt ook het belastingvoordeel van de regeling weg. Tevens ontvang je voor teruggeleverde elektriciteit dan slechts een, afhankelijk van je energieleverancier, beperkte terugleververgoeding, veelal na aftrek van terugleverkosten. Daardoor wordt het direct gebruiken van je zelf opgewekte elektriciteit – zelfconsumptie – financieel veel interessanter.
Toch blijven zonnepanelen rendabel. De terugverdientijd na 2027 is ongeveer 7 tot 9 jaar, dankzij lagere aanschafkosten en een levensduur van zo’n 25 jaar. Door je zelfconsumptie te optimaliseren, kun je deze periode nog verder verkorten en je energierekening structureel verlagen.
Zelfconsumptie optimaliseren: De kern van toekomstig rendement
Zelfconsumptie betekent dat je de zonne-energie die je opwekt direct in je bedrijf gebruikt, bijvoorbeeld voor verlichting, machines of het opladen van elektrische voertuigen. Na 2027 bespaar je hiermee de volledige elektriciteitsprijs, inclusief belastingen, in plaats van de lage terugleververgoeding te krijgen. Ook vermijd je hiermee eventuele terugleverkosten.
Praktische tips om zelfconsumptie te verhogen
- Slimme planning: Stem je elektriciteitsverbruik af op de uren dat je zonnepanelen het meest opwekken (tussen 10:00 en 16:00). Plan energie-intensieve taken, zoals productie of opladen, overdag. Gebruik timers of een energiemanagementsysteem (EMS) om apparaten automatisch in te schakelen als de zon schijnt, verdeeld over de dag.
- Elektrificatie: Investeer in elektrische apparatuur, zoals bijvoorbeeld warmtepompen of laadpalen voor elektrische voertuigen. Dit verhoogt je elektriciteitsverbruik, waardoor je meer zonne-energie direct kunt gebruiken.
- Energie-efficiëntie: Vervang oude apparaten door energiezuinige modellen en verbeter de isolatie van je pand. Zo verlaag je je totale verbruik, waardoor je zonnepanelen een groter deel van de totale energiebehoefte kunnen dekken.
Stappenplan: Voorbereiding op de afschaffing van de salderingsregeling
Om je bedrijf voor te bereiden op 1 januari 2027, geven we je een helder stappenplan. Hiermee optimaliseer je je zelfconsumptie en beperk je de impact van de afschaffing.
Stap 1: Analyseer je huidige situatie (mei – juli 2025)
- Controleer je meter: Zorg dat je elektriciteitsmeter een slimme meter is en goed werkt. Neem contact op met je netbeheerder als de slimme meter wil laten plaatsen.
- Check je verbruik: Analyseer je elektriciteitsverbruik over een geheel leveringsjaar heen en de opbrengst van je zonnepanelen via je slimme meter, inlog omvormer of Mijn EE Care. Kijk hoeveel je nu direct gebruikt (vaak 30-35%). Dit is je nulmeting of startpunt.
- Inventariseer apparaten: Maak een lijst van energie-intensieve apparaten en wanneer ze gebruikt worden. Zoek naar mogelijkheden om verbruik naar daglichturen te verschuiven.
- Evalueer je contract: Controleer de terugleverkosten* en terugleververgoeding in de leveringsovereenkomst met je energieleverancier.
Deelname in het collectief van EE Care verzekert je van de best passende voorwaarden. Dan heb je langer duidelijkheid doordat er tot tenminste 2027 geen terugleverkosten gelden. Het kleinzakelijke collectief van EE Care kent zelfs tot en met 2028 geen terugleverkosten en een gunstige terugleververgoeding.
Stap 2: Maak een plan voor optimalisatie (augustus – oktober 2025)
- Plan zelfconsumptie: Stel een strategie op om je verbruik af te stemmen op de opwek van de zonne-energie. Overweeg timers of een EMS om processen te automatiseren.
- Onderzoek elektrificatie: Kijk naar investeringen in warmtepompen, laadpalen of andere elektrische apparatuur. Vraag offertes aan en weeg kosten tegen besparingen.
- Zoek subsidies: Check bij je gemeente of RVO of er subsidies zijn voor energie-efficiëntie, elektrificatie of slimme systemen.
Stap 3: Implementeer maatregelen (november 2025 – maart 2026)
- Installeer slimme technologie: Plaats een EMS of timers om je verbruik te optimaliseren. Zorg dat alles werkt vóór de zonnige maanden (voorjaar 2026).
- Pas je processen aan: Maak je medewerkers bewust om energie-intensieve taken overdag te doen.
Stap 4: Monitor en verbeter (april 2026 – juni 2026)
- Controleer zelfconsumptie: Monitor het effect op je zelfconsumptie via je slimme meter, EMS, inlog omvormer of Mijn EE Care. Kijk of je zelfconsumptie is gestegen (streef naar >50%, zonder batterij). Gebruik de meetdata om te zien waar je kunt verbeteren.
- Check je besparingen: Vergelijk de energieprognose ten opzichte van de begroting op Mijn EE Care. Pas je aanpak aan als je zelfconsumptie achterblijft, bijvoorbeeld met extra timers of andere werktijden.
- Blijf op de hoogte: Volg ontwikkelingen over technische maatregelen, terugleververgoedingen en subsidies via de maandelijkse nieuwsbrief van EE Care.
Stap 5: Laatste stappen en overweeg energieopslag (juli 2026 – december 2026)
- Kijk naar een e-boiler: Onderzoek een e-boiler haalbaar is om overtollige zonne-energie op te slaan door warmwater te maken. Hierdoor neemt het gasverbruik af en de zelfconsumptie toe: Win-win.
- Tot slot een batterij: Onderzoek een batterij om resterende opwek op te slaan voor gebruik ’s avonds of ’s nachts. Dit kan je zelfconsumptie verhogen naar 60-80%, wat na 2027 extra rendabel wordt door de lage terugleververgoedingen. Vraag offertes aan en bereken de terugverdientijd. Kies de batterij niet te groot: Opslaan doe je voor de enkele nachtelijke uren, tot de zon de volgende dag weer gaat schijnen om de batterij op te laden.
- Installeer de batterij: Laat de batterij plaatsen en de EMS juist afstellen vóór de zonnige maanden in 2027, zodat optimaal profiteert van de genomen stappen.
- Optimaliseer je contract: Check of je energiecontract nog past bij jouw toegepaste maatregelen. Vergelijk leveranciers voor de hoogste terugleververgoeding na 2027 of kies voor een dynamisch contract als je volledige controle hebt over je energieverbruik. Uiteraard zorgt EE Care ervoor dat deelname aan het energiecollectief altijd gunstige voorwaarden biedt.
Conclusie: Zonnepanelen blijven waardevol
De afschaffing van de salderingsregeling per 1 januari 2027 verandert hoe je verdient aan zonnepanelen, maar met de juiste stappen blijven ze een slimme investering. Door je zelfconsumptie te boosten met slimme planning, elektrificatie, dynamische contracten en – vlak voor 2027 – een batterij, houd je je energiekosten laag en verkort je de terugverdientijd. Met een levensduur van 25 jaar leveren je panelen vervolgens jarenlang bijna gratis elektriciteit.
De komende anderhalf jaar zijn dé kans om je bedrijf klaar te maken. Volg dit stappenplan om je zelfconsumptie te verhogen en je contract te optimaliseren. Zo beperk je de financiële impact en maak je je bedrijf toekomstbestendig én duurzamer. Wil je advies dat precies past bij jouw situatie? EE Care helpt je graag verder.