December 2024: “Lagere gasvoorraden werpen schaduw over de markt, energieprijzen naar nieuwe jaarhoogten”

Gepubliceerd: 9 december 2024

Gas

Analyse afgelopen maand

De Amerikaanse politiek blijft domineren. Trump die importheffingen dreigt op te leggen aan vrijwel alle handelspartners die hem niet gezind zijn. Positief wordt de benoeming van de minister van financiën gezien, als balancerende kracht om Trump’s ideeën af te zwakken. De FED blijft terughoudend met renteverlagingen in de VS vanwege de blijvend hoge inflatie. In Europa is de situatie zorgwekkender, met ook een hoge inflatie maar dalend vertrouwen in Duitsland en politieke impasses in landen zoals Frankrijk. De vraag is of de ECB de mogelijkheid heeft om de rente hoog te houden zonder de economie te schaden. De oliemarkt beweegt zijwaarts door verdeeldheid binnen OPEC+ over het verhogen van de olieproductie. De risicovolle situaties in Iran, Israël en Oekraïne zorgen voor tijdelijke ondersteuning van de olieprijs.

 Op de gasmarkten stegen de prijzen, vooral gedreven door hogere groothandelsprijzen en een relatief lage vulgraad van gasopslagen in Nederland​. De gasvoorraden in Nederland staan onder druk door een combinatie van kouder weer, minder windenergie, en daarmee een verhoogde vraag naar gas voor elektriciteitsopwekking. De vulgraad is gedaald tot 75%, aanzienlijk lager dan de 95% van vorig jaar. Dit wordt verergerd door een lagere aanvulling van voorraden vanwege internationale marktdruk op de gasmarkt voor LNG. Hier heeft Europa als geheel mee te maken. Dit alles leidt tot hogere prijzen en voorspellingen van hogere kosten om de voorraden in 2025 weer aan te vullen. Dit is terug te zien in de oplopende marktprijzen voor het jaar 2025 ten opzichte van de verdere toekomst.

De gasprijs voor levering in 2025 steeg de afgelopen maand met 9%, het leveringsjaar 2026 noteert 3% lager dan een maand geleden. Dit vertaalt zich in marktprijzen van ruim 43 eurocent per kuub in 2025 en ruim 34 eurocent in 2026.

Verwachting komende maand

De situatie op de gasmarkt blijft uitdagend door de verschuiving van de Europese afhankelijkheid naar LNG, vooral nu de winterperiode voor hogere energiebehoeften zorgt. Het is daarom verstandig om energie zien als strategische component van de bedrijfsvoering. Door een inkoopstrategie vast te (laten) stellen en uit te voeren wordt de afhankelijkheid van de grillen van de markt drastisch verkleind. Gezien de huidige beschikbaarheid van gas en de dynamiek in gasprijzen is het kostentechnisch interessant dat een energiecollectief zoals dat van EE Care hier al maanden voorafgaand op in heeft gespeeld.

 Elektriciteit

Analyse afgelopen maand

Het weer blijft een cruciale factor. Lage temperaturen en minder wind hebben de vraag naar gas en elektriciteit verhoogd. Om minder afhankelijk van weersinvloeden te zijn sluit TenneT zich aan bij PICASSO, een Europees systeem dat de afstemming van stroombalans verbetert. Dit kan de volatiliteit van de spotmarktprijzen in Nederland reduceren, omdat productieoverschotten efficiënter worden beheerd met buurlanden. Voor producenten betekent dit minder verliezen bij overaanbod. Het systeem beoogt marktharmonisatie en netwerkstabiliteit te bevorderen.

Naast de spotmarkttarieven blijven de energiekosten in Nederland structureel hoger dan buurlanden als België en Duitsland, mede door het huidige belastingregime en de netbeheertarieven. Elektriciteit kent verhoudingsgewijs hogere belastingen dan gas, wat een nadelige invloed kan hebben op operationele kosten van elektrificatie zoals investeringen in duurzame warmte. De huidige belastingen belemmeren economische groei en verhogen de ongelijkheid, terwijl investeringen in duurzame technologieën nodig blijven. Om de inflatiedruk die wordt veroorzaakt door de energietransitie te reduceren is het een stap in de goede richting dat het huidige kabinet de energiebelastingen op gas en elektriciteit wil gaan verlagen per 2025, waarbij belasting op elektriciteit meer daalt dan op gas. Daarentegen zien zakelijke klanten hogere netbeheerkosten, met een stijging van 10 tot 15% voor elektriciteitsaansluitingen, afhankelijk van gebruik en aansluiting. De verhoging van de tarieven is nodig om de komende jaren te kunnen blijven investeren in het onderhoud en de uitbreiding van de netten om netwerkbetrouwbaarheid te waarborgen.

De termijnmarkten voor elektriciteit stegen over de maand oktober gezien. De elektriciteitsprijzen voor leveringsjaar 2025 noteerden bijna 6% hoger dan een maand eerder, en het jaar 2026 rond de 4% hoger. Momenteel bedragen de kale marktprijzen 10,0 eurocent per kilowattuur voor 2025 en 9,0 eurocent voor 2026 in de piekuren.

Verwachting komende maand

Voor komende weken blijven weersverwachtingen een grote rol spelen in prijsvorming. Door de verwachte kou en beperkte zonopbrengst in de wintermaanden, wordt verwacht dat de elektriciteitsprijzen de komende weken zullen stijgen of op tenminste hun huidige niveau blijven. De koudere en donkerdere omstandigheden verhogen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, waardoor de vraag naar gas en kolen stijgt en de prijsdruk toeneemt. Als de windsnelheden echter toenemen, kan de extra windenergie helpen om de druk op de prijzen te verlichten. Desondanks blijft het dalingspotentieel beperkt tot het eind van de winterperiode.

Benieuwd naar de toekomstige impact van de energiemarkten op jouw onderneming? EE Care helpt je graag met alle energievraagstukken. Neem gerust contact op via sales@eecare.nl of 088-3322777.