Maart: “Stijging van de CO2-prijs stimuleert ondernemers om te verduurzamen”

Gepubliceerd: 30 maart 2021

Gas

Analyse afgelopen maand

Het koufront en de winterse weeromstandigheden aan het begin van februari bracht de gasprijzen naar hogere prijsniveaus. De abrupte hogere vraag naar gas zorgde voor een korte piek die in het verloop van de maand wegebde. De grootste stijger sinds begin van het jaar is olie. Daar is een vat Brent-olie met dertig procent duurder geworden in twee maanden. Dit heeft voornamelijk te maken met de verwachte toename in economische activiteit en dus energiegebruik. Deze verwachte toename ontstaat door het optimisme omtrent het afbouwen van de lockdowns en het blijvende ruimere monetaire beleid van centrale banken en steunmaatregelen vanuit overheden. Desondanks blijft het onduidelijk wat de (blijvende) gevolgen zijn voor de opstart en de groei van de Nederlandse economie.

Na de stijging aan het begin van de maand stabiliseren de gasprijzen momenteel, en zijn net als in januari, beperkt van hun plek gekomen. Over de maand gezien zijn de gasprijzen gestegen met één procent voor de jaren 2022 en 2023.

Verwachting komende maand

Voor de gasprijzen op zowel de kortere als de lange termijn worden enkele hindernissen voorzien. Allereerst dienen op de korte termijn de gasvoorraden te worden bijgevuld na de koude periode. De vullingsgraad in maart is lager dan voorgaande jaren. Daarnaast zal de vraag naar gas vanuit gasgestookte elektriciteitscentrales hoog blijven. Dit heeft invloed op de gasprijzen voor levering in 2021 en eventueel richting 2022. Daarnaast voeren de Verenigde Staten de druk op richting Europa met dreigende sancties als de Nordstream 2 (gasleiding van Rusland naar Duitsland) wordt afgerond. Wanneer het de VS lukt om het project te vertragen heeft het consequenties voor de gasprijzen vanaf 2023 en kunnen de prijsniveau hoger komen te liggen. Economische tegenslag vanuit de coronasituatie kan op haar beurt een prijsdrukkend effect teweeg brengen. Net als de OPEC die deze week samenkomt om de productieafspraken te maken voor meer olieproductie. Kortom de gasprijzen zullen naar verwachting over de maand maart gelijk blijven.

Elektra

Analyse afgelopen maand

Mede door de opleving van de gasmarkt aan het begin van februari steeg ook de CO2-prijs. De kolen- en gascentrales draaiden met de lage temperaturen meer om aan de vraag naar elektriciteit te voldoen. De CO2-prijs bereikte in februari een nieuwe record van ruim 40 euro per ton uitstoot. Los van de vraag gestuurde stijging in de CO2-prijs, zijn er ook marktpartijen die mee proberen te liften op de duurzaamheidsambities van de wereldlanden. Zij speculeren op de prijsstijging van CO2 door emissierechten op te kopen om deze later tegen een hogere prijs te kunnen verkopen. Dit brengt echte vraag naar emissierechten met zich mee en dus hogere prijsniveaus. De keerzijde hiervan is dat de snelle stijging van de CO2-prijs bedrijven een prikkel geeft om te verduurzamen. Wanneer zij dit niet doen neemt stapsgewijs de financiële druk toe op de bedrijfsvoering richting schonere energiebronnen. Dit is een van de redenen waarom de duurzame productiecapaciteit uit zonnepanelen in Nederland in 2020 met ruim 40 procent is gestegen. Ook de productie uit windenergie steeg met bijna 30 procent.

De prijsniveaus van de elektriciteitsmarkten zijn over de maand februari gezien gestegen. Aangezien alle grondstofprijzen voor de productie van elektriciteit stegen. De elektriciteitsprijzen stegen in februari met ruim vijf procent voor levering in 2022 en bijna acht procent in 2023.

Verwachting komende maand

Voor de CO2-prijs is de 40 euro per ton uitstoot een grens die handelaren niet hebben weten te doorbreken. Mocht dit de komende weken wederom niet lukken dan wordt de kans steeds groter dat er een neerwaartse correctie zal volgen. Zeker aangezien er in juni pas meer bekend wordt over de hervormingen van de emissierechtenhandelssysteem (EU ETS). Tot die tijd blijft het onzeker is het opwaarts potentieel beperkt. Daarnaast zijn de temperatuursverwachtingen voor de komende maand normaal met weinig wind. Aan het eind van de maand maart zal naar verwachting een gelijke elektriciteitsprijs genoteerd worden als op dit moment. Maar is het belangrijk om bij eventuele correctie in te kunnen kopen.

Vragen over de energie-inkoop of uw energiecontract voor de komende periode? EE Care helpt u graag met uw vraagstukken. Neem contact op via sales@eecare.nl of 088-3322777.