April 2022: “Hoe wordt de energielevering betaald? De nevenschade van de westerse sancties”

Gepubliceerd: 8 april 2022

Gas

Analyse afgelopen maand

In het afgelopen decennium is afhankelijkheid van Russisch gas langzaam voltrokken. Dit heeft de Europese landen in de benauwde positie gebracht. Europa als geheel is voor veertig procent afhankelijk van Russische gasleveringen. Voor Nederland in beperktere mate, maar met vijftien procent nog steeds substantieel te noemen. De invasie van Rusland in Oekraïne heeft de kwetsbaarheid op energiegebied van Europa pijnlijk blootgelegd. De opgelegde sancties waaronder met name het afsluiten van Rusland binnen het internationaal betalingsverkeer en het confisqueren van Russische valutareserves, creëerden de afgelopen maand een situatie waarin de Verenigde Staten de waarde van de dollar als wereldreservemunt op het spel heeft gezet. Rusland kondigde op haar beurt aan om in roebels of goud afgerekend te willen worden voor gas- en olieleveringen, om aan de contractuele leveringsverplichtingen te kunnen voldoen. Kortom de oorlog die Rusland begon trekt diepe sporen in zowel de energiemarkten, het wereldwijde financiële systeem en de Oekraïense gemeenschap in het bijzonder.

De gasprijzen weerspiegelden een turbulente maand. De prijsverschillen binnen de maand waren met ruim dertig procent groot. Desondanks bleven over de gehele maand maart gezien de gasprijzen voor levering in 2023 en 2024 nagenoeg gelijk.

 

 

 

 

 

 

Verwachting komende maand

De verwachting is niet alleen voor de komende maand onzeker. De energiemarkten verkeren in een periode waar vooruitblikken onmogelijk gemaakt wordt.  In onzekere tijden is het verstandig om uit te gaan van de status quo als meest reële scenario. Dat betekent in de huidige omstandigheden dat de gasprijzen blijvend hoog zullen blijven. Om de afhankelijkheid van Russisch gas terug te dringen wordt er gekeken naar mogelijkheden zoals opvoeren import LNG (vloeibaar gas) en het heropenen van het Groninger gasveld. Als zal dit, vanwege het afbouwen van Russisch gas, in eerste instantie het aanbod niet vergroten. Daarnaast is er een reële kans dat zich een economische teruggang voordoet, vanwege de nasleep van de coronacrisis en de huidige energiecrisis. Dit kan zich mogelijk later dit jaar ontwikkelen.

Elektra

Analyse afgelopen maand

Voor zonnepanelenbezitters is de maand maart een zeer gunstige maand gebleken. De productie van zonne-energie lag in de afgelopen maand ruim dertig procent hoger dan in maart vorig jaar. De zonnige weersomstandigheden en de flink windsnelheden zorgden voor diverse records aan hernieuwbare elektriciteit. Het gemiddelde aandeel hernieuwbaar in de totale Nederlandse elektriciteitsvraag is in 2022 opgelopen tot vijfendertig procent. Hierbij dient rekening gehouden te worden met de fluctuaties van hernieuwbare bronnen zoals wind en zon. Daarom is de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zoals gas en ook kolen nog niet weg te denken om de stabiliteit op het elektriciteitsnet te garanderen. In de huidige omstandigheden hebben verschillende Europese landen de ambities om kolen- en kerncentrales te sluiten uitgesteld of zelfs teruggedraaid.

De elektriciteitsprijzen bewogen in maart opnieuw in de stijgende trend verder omhoog. De volatiliteit binnen de maand was fors. Over de gehele maand gezien steeg de elektriciteitsprijs voor leveringsjaar 2023 met ruim twee procent en levering van elektriciteit in 2024 met ruim vier procent.

 

 

 

 

 

Verwachting komende maand

Ook voor de elektriciteitsmarkten geldt dat onzekerheid de boventoon blijft voeren. Zolang de aanbodzijde niet onder controle is blijven de marktprijzen en risicopremies hoog. In deze tijden is het interessant om te onderzoeken wat voor uw woning, bedrijf of instelling de mogelijkheden zijn om de afhankelijkheid van energieleveranciers te verkleinen. Verduurzamingsmaatregelen hebben zich niet eerder zo snel terugverdiend. Benieuwd naar de mogelijkheden voor u, neem dan gerust contact ons op.

EE Care helpt u graag met uw energievraagstukken. Neem contact op via sales@eecare.nl of 088-3322777.