Diverse ontwikkelingen op zowel globaal als op nationaal niveau hebben invloed op de energiemarkt en zijn bepalend voor de prijs die u voor energie betaalt. Daarom is het van belang om goed op de hoogte te blijven. Wanneer u onderdeel van het collectief uitmaakt doet EE Care dit voor u, maakt u hier geen deel van uit houden wij u ook graag op de hoogte. Wilt u naar aanleiding hiervan meer informatie over de energie-inkoop of juist direct inkopen, neem dan contact met ons op 088-3322777 of via sales@eecare.nl.

Analyse afgelopen maand

Aan het begin van de maand werd nog een kleine prijsdaling veroorzaakt door toenemende olievoorraden en een dreigende handelsoorlog. In de weken daarna steeg de gasprijs gestaag vooral door het gedeeltelijk incalculeren van het mogelijk opzeggen door de VS van de Iran-deal. Door het opzeggen van deze overeenkomst zal Iran door de sancties minder olie kunnen exporteren. Toen Trump inderdaad op 8 mei een streep zette door de Iran-deal steeg de olieprijs dan ook direct. Als gevolg hiervan steeg de gasprijs in de weken daarna ook consequent. Pas in de laatste week van mei trad er een daling van de gasprijs op als gevolg van een dalende olieprijs. De daling van de olieprijs wordt veroorzaakt door de verwachting dat de OPEC en Rusland op 22 juni waarschijnlijk besluiten om de productie te verhogen. Daarmee lijkt er een einde te komen aan de succesvolle strategie van de OPEC waardoor de olieprijs in 500 dagen van 27 dollar naar 80 dollar per vat steeg.

Gas oktober

Verwachting komende maand

Met temperaturen ruim boven de stookgrens wordt de gasprijs vooral bepaald door de mate waarin de gasvoorraden worden aangevuld. Een sterke daling van de gasprijs ligt niet de in verwachting en de markt zal zich voornamelijk zijwaarts bewegen maar wel volatiel (bewegelijk) blijven door economische ontwikkelingen en een mogelijk verder oplopende handelsoorlog. Belangrijk is de brede bijeenkomst van olieproducerende landen op 16 juni en het daaropvolgende officiële overleg op 22 juni. Amerika heeft op dit moment de grootste olieproductie ooit met 10,5 miljoen vaten per dag dankzij de inmiddels 861 bronnen voor schalieolie. Mogelijk willen meer landen juist nu profiteren van de hoge olieprijs. Als er nog geen gas is ingekocht voor de leveringsjaren 2019 en 2020 dan is het te overwegen om een gedeelte in te kopen of in elk geval snel te kunnen reageren als de markt aantrekt. Met de inkopen voor ons collectief liggen we op schema en wachten we bij een horizontaal bewegende markt op een mogelijke daling in de markt als reactie op de uitkomst van het overleg van de OPEC op 22 juni. Voor de lange termijn voorspelt het Russische Gazprom tot 2035 een stijgende vraag naar gas doordat diverse kolencentrales het komende decennium zullen verdwijnen.

Analyse afgelopen maand

De elektriciteitsprijs volgde begin mei de stijgende gasmarkt. Naast stijgende grondstofprijzen kent ook de CO2-markt al maanden een stijgende trend. Hierdoor werden dagelijks prijsrecords gebroken. De kolenprijs steeg fors door een toenemende vraag naar kolen vanuit China. Als gevolg van de in de loop van de maand dalende gasprijs daalde ook voor elektriciteit aan het einde van de maand de prijs en beweegt deze zich nu ook zijwaarts.

Verwachtingen komende maand

Indirect is de uitkomst van het OPEC-overleg van 22 juni ook van groot belang voor de ontwikkeling van de elektriciteitsprijzen omdat de olieprijs richting geeft aan de prijs en daarmee het gebruik van kolen en gas voor de elektriciteitsproductie. Voor de middellange termijn lijken gas en kolen vanaf 2021 weer wat goedkoper te worden t.o.v. de huidige prijzen. Omdat vooral op korte termijn vaak naar kolen wordt gegrepen door China om de tekorten op de elektriciteitsmarkt op te vullen. Het besluit van Duitsland om in 2030 het aandeel groene energie te verdubbelen van 33% naar 65% zal de vraag naar kolen sterk doen afnemen omdat Duitsland nog veel oude vervuilende kolencentrales heeft staan. Als meer landen dit voorbeeld volgen zal dit op de lange termijn zelfs een drukkend effect op de CO2-prijzen kunnen hebben. De verwachting voor de komende tien dagen is een zijwaartse tot licht stijgende prijsbeweging afhankelijk van de informatie rond het OPEC-overleg.