Diverse ontwikkelingen op zowel globaal als op nationaal niveau hebben invloed op de energiemarkt en zijn bepalend voor de prijs die u voor energie betaalt. Daarom is het van belang om goed op de hoogte te blijven. Wanneer u onderdeel van het collectief uitmaakt doet EE Care dit voor u, maakt u hier geen deel van uit houden wij u ook graag op de hoogte. Wilt u naar aanleiding hiervan meer informatie over de energie-inkoop of juist direct inkopen, neem dan contact met ons op 088-3322777 of via sales@eecare.nl.
Analyse afgelopen maand

De eerste maand van het nieuwe jaar is een bewogen maand geweest. Direct na het neerdalen van de vuurwerkdampen liepen de gemoederen wereldwijd hoog op toen de Verenigde Staten de Iraanse generaal Soleimani doodden. Deze gebeurtenis en de reactie van Iran deden de olieprijzen en de gasprijzen flink oplopen. Gelukkig is het tot heden niet tot een escalatie gekomen en heeft het weinig invloed meer op de prijsontwikkeling van olie of gas. Dat vlak daarna het Corona-virus in China uitbrak had een grotere invloed op de wereldwijde vraag naar energie. De angst dat het virus zal uitgroeien tot een pandemie met grote economische schade laat de toekomstige vraag naar energie sterk dalen en daarmee ook de energieprijzen. Eind van de maand januari zijn grote delen van China compleet stil komen te liggen en blijft het aantal besmettingen dagelijks toenemen. De handelsoorlog tussen de VS en China is ondertussen naar de achtergrond verdwenen.

De vraag naar gas nam in januari sterk af. Het aanbod bleef onverminderd hoog. Tel daarbij op dat de gasvoorraden vol zitten en de winter tot op heden erg zacht is, en er is ruimte voor prijsdalingen. Dat is dan ook kenmerkend voor januari geweest met dalingen tot meer dan vijftien procent voor levering in 2021. Het prijsniveau voor leveringsjaar 2021 is nog slechts één eurocent verwijderd van het historisch laagste niveau in januari 2016.

Gas januari 2020

Verwachting komende maand

De verwachting voor februari blijft dalend. Het aanbod van aardgas uit Rusland, Noorwegen en LNG uit de VS blijft onverminderd hoog. Simpelweg, er is een overaanbod aan gas. De vraag naar gas zal afnemen naarmate de wintermaanden vorderen. Het enige dat “tegengas” kan geven is een vaccin voor het Corona-virus, een escalatie van conflicten, sterk groeiende wereldeconomie of een periode van onverwacht lage temperaturen.

De huidige lage energieprijzen bieden kansen om energie in te kopen. Momenteel zijn er geen fundamentele redenen om te verwachten dat de prijzen zullen stijgen. Koop bij voorkeur een deel van de energie in om risico’s af te dekken bij eventuele stijgingen en ruimte open te laten voor verdere dalingen. Het collectief van EE Care maakt dit eenvoudig mogelijk, indien uw bedrijf meer dan 1 miljoen kuub gas verbruikt kunnen we dit zelfs op maat voor u inrichten.

Analyse afgelopen maand

De officiële scheiding tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie heeft op 31 januari dan eindelijk plaatsgevonden. Althans eigenlijk begint het nu pas voor de Britten. De onderhandelingen met de EU over handel en relaties denkt Boris Johnson voor het eind van dit jaar te hebben afgerond. Het is twijfelachtig of deze deadline gehaald gaat worden. Desondanks heeft de Brexit ervoor gezorgd dat de Britse overheid vanaf maart de emissierechten uit het Europese systeem gaat veilen. Deze veiling lag stil in 2019 door de Brexit-onderhandelingen. Hierdoor neemt het aanbod van de emissierechten toe, terwijl de vraag laag blijft. Allen zijn dit indicatoren dat de komende maanden de CO2-prijzen kunnen dalen en daarmee de elektriciteitsprijzen mee omlaag kunnen nemen.

De prijsniveaus van de elektriciteitsmarkten zijn over de maand januari gezien minder hard gedaald dan de gasmarkten. Ondanks dat de grondstofprijzen voor de productie van elektriciteit, zoals kolen en gas, fors gedaald zijn, bleef de CO2-prijs gelijk. Over de maand gezien daalden de prijzen voor levering in 2021 met ongeveer acht procent en voor levering in 2022 met zes procent.

Elektra januari 2020

Verwachtingen komende maand

De weersverwachting voor februari is zeer mild met warme temperaturen maar veel wind. Dit heeft invloed op zowel de gas- als elektriciteitsprijzen doordat de vraag naar energie lager is dan gemiddeld. Het aanbod uit duurzame bronnen als wind en zon zal door het milde weer eveneens hoger zijn dan gemiddeld. Er kan worden gesteld dat er in februari geen prijsstijgingen worden verwacht. Net als bij gas bieden de lage prijsniveaus van elektriciteit kansen om uw energie, bij voorkeur deels, in te kopen.