Februari: “Tegenvallers in het economisch optimisme kan de energiemarkten omlaag sturen”

Gepubliceerd: 18 februari 2021

Gas

Analyse afgelopen maand

In de laatste nieuwsbrief is te lezen dat het optimisme de overhand had op de financiële markten. Dit werd gedreven door het opstarten van de vaccinatieprogramma’s en de verwachting op afbouw van de lockdowns. Uit de kwartaalcijfers van het vierde kwartaal in 2020 blijkt dit optimisme ook door relatief positieve cijfers in vergelijk met eerdere kwartalen. Desondanks nam het bruto binnenlands product van de eurozone in het vierde kwartaal met vijf procent af. Afgelopen week waarschuwde zowel het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als de Amerikaans centrale bank (FED) dat de steunmaatregelen niet alle problemen zullen verhelpen en dat het optimisme een gevaar vormt bij eventuele tegenslagen. De situatie omtrent corona blijft onzeker.

De reactie op deze waarschuwingen is op de gasmarkten terug te zien door een stabiliserende prijsontwikkeling. Daar waar december gekenmerkt werd door stijgingen in de gasprijzen voor leveringsjaren 2022 en 2023 tot vijftien procent, zijn de gasprijzen in januari beperkt van hun plek gekomen. Over de maand gezien zijn de gasprijzen gestegen met twee procent voor de jaren 2022 en 2023.

Verwachting komende maand

De economische cijfers en de richting van de energieprijzen is voor het komende kwartaal onzeker. Na de hierboven benoemde waarschuwingen, het invoeren van scherpere maatregelen en vertraging in het vaccineren in Nederland zijn de vooruitzichten minder rooskleurig dan het afgelopen kwartaal. De verwachting voor de maand februari is dat de vraag naar energiebronnen zoals olie en gas afneemt en daardoor een prijsdrukkend effect teweeg brengt. Kortom zullen de gasprijzen naar verwachting aan het eind van deze maand lager noteren dan op dit moment.

Elektra

Analyse afgelopen maand

Vanaf het moment van de inauguratie van president Biden hebben de Verenigde Staten laten merken dat zij met een groen stimuleringspakket van 1.900 miljard het land uit de pandemie willen laten herrijzen. Het klimaatprobleem is wereldwijd erkend en dus staan de VS niet alleen in een aanpak richting een klimaatneutrale economie. Nederland was vorige week gastheer van de internationale online-topconferentie over klimaatverandering. Ondanks dat het klimaatbeleid nog in de kinderschoenen staat, is het doel van het beleid overduidelijk. Zo worden ook in Europa en Nederland vervuilende(re) energiebronnen ontmoedigd door hogere belastingdruk en worden schonere alternatieven gesubsidieerd.

De prijsniveaus van de elektriciteitsmarkten zijn over de maand januari gezien juist gedaald. Daar waar de grondstofprijzen voor de productie van elektriciteit, zoals kolen en gas, stegen, daalde de CO2-prijs met ongeveer vier procent. De elektriciteitsprijzen daalden in januari met ruim één procent voor levering in 2022 en bijna vier procent in 2023.

Verwachting komende maand

De grootste factor voor hogere elektriciteitsprijzen is het aantrekken van de energievraag door het heropstarten van de economie. De stijging in de elektriciteitsprijzen kan versterkt worden doordat bij het opstarten van de economie ook de omloopsnelheid van het valuta toe zal nemen. De zorg hierbij is dat dit een oplopende inflatie teweeg brengt en dus hogere prijzen in het algemeen. Maar dit zal mogelijk in de tweede helft van 2021 gaan spelen. Daarnaast wordt momenteel ondanks de klimaatplannen het overgrote deel van de Nederlandse elektriciteitsproductie opgewekt door kolen- en gasgestookte centrales. Een stijgende CO2-prijs blijft daarom een invloedrijke rol vervullen in de prijsontwikkeling van elektriciteit. Aan het eind van de maand februari zal naar verwachting een gelijke elektriciteitsprijs genoteerd worden als op dit moment.

Vragen over de energie-inkoop of uw energiecontract voor de komende periode? EE Care helpt u graag met uw vraagstukken. Neem contact op via sales@eecare.nl of 088-3322777.