Of je kan verdienen aan duurzaamheid is een terechte vraag. Een antwoord op deze vraag is ja! Maar daarbij is het belangrijk dat je het in de juiste volgorde doet. Start eerst met het verkrijgen van inzicht in je huidige energiegebruik, pak vervolgens energieslurpers en onnodig gebruik buiten de gebruikstijden aan. De volgende stap is het toepassen van energiebesparende maatregelen om het gebouw te verduurzamen. Toepassen van zonne-energie is een extra goede stap, omdat dit ook het bewustzijn vergroot. En gelukkig is er nog voldoende dak beschikbaar in de Duin- en Bollenstreek voor het plaatsen van zonnepanelen.

Waarom is duurzaamheid nog niet geheel ingeburgerd in de bedrijfsvoering van een bedrijf of stichting?
De wil is er wel en ook de wens om te verduurzamen is vaak aanwezig, maar waar moet je beginnen? Wat is mijn energiegebruik en de daarbij behorende kosten? De tijd om hier rustig over na te denken naast de dagelijkse werkzaamheden en de specifieke kennis ontbreken vaak in deze fase, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet.

Hoe kan je starten?
Energiegebruik online in beeld brengen en kijken waar en wanneer er energie wordt gebruikt. Wat gebeurt er buiten kantoortijden en hoe efficiënt wordt de energie gebruikt tijdens kantoortijden. Hoe goed is het gebouw geïsoleerd? Is er al ledverlichting aangebracht? Hoe staat het met het rendement van de verwarmingsinstallatie? Hoe staan de regelingen ingesteld? Heel veel vragen, waar met kleine en iets grotere investeringen snel resultaat kan worden geboekt en veelal een korte terugverdientijd.

Kennis delen
Onze online tool “Mijn EE Care” biedt de mogelijkheid om snel, makkelijk en gedetailleerd inzicht te krijgen op elk moment en plaats waar je maar wilt. Dit vormt ook de basis voor een goed inhoudelijk gesprek. We ervaren dat het delen van de specifieke kennis van de locatie en de branche, in combinatie met onze kennis van energie leidt tot besparen op de energiekosten. En tegelijkertijd het enthousiasme ontstaat om te starten met verduurzamen!

Verdienen aan duurzaamheid
Na de maatregelen die zich snel terugverdienen en het hebben van inzicht in het energiegebruik is het inzetten van duurzame energie de volgende stap. En je kan zeker verdienen aan duurzaamheid. Immers een investering in zonnepanelen doe je voor ruim 25 jaar en je verdient het al in 7-10 jaar terug. Bij groot- en kleinverbruik zijn directe of indirecte vormen van subsidies die hiervoor zorgen, naast de gratis stroom die je natuurlijk zelf opwekt.

Potentieel genoeg
Er is voorlopig nog dakoppervlakte genoeg beschikbaar voor zonnepanelen. Op industrieterreinen zijn er veel daken beschikbaar die nu nutteloos in de zon liggen en geen energie opwekken. Wat als je deze daken vol legt met panelen? Een industrieterrein zoals ’T Heen in Katwijk met een oppervlakte van meer dan 100 voetbalvelden heeft al snel een potentieel van 300.000 panelen en 80 miljoen kilowattuur per jaar. Goed voor dekking van 40% van de huishoudelijke energiebehoefte van Katwijk. Er is nog veel meer potentieel in de regio en daarmee genoeg mogelijkheden om de zon nuttig op te vangen en de regio duurzamer te maken!