In het nieuwe regeerakkoord is overeengekomen om de tarieven voor de energiebelasting (EB) en de opslag duurzame (ODE) te verhogen. Met name de ODE stijgt fors om de energietransitie naar duurzame energie te bekostigen. De tarieven zijn nog indicatief, maar het komt er wel op neer dat de belasting op energie toeneemt het komende jaar.

Toch zullen bij veel klanten de energiekosten volgend jaar ten opzichte van 2017 dalen, omdat de leveringstarieven van het EE Care collectief gunstig zijn ingekocht. Daarnaast is in de begroting op “Mijn EE Care” al een deel van de verhoging ingecalculeerd, namelijk 5%. Voor de energiebelasting is dit ruim voldoende in de meeste gevallen, deze stijgt namelijk 3 tot 4%, alleen elektriciteit boven de 10.000 kWh stijgt met 7,6%. Het is met name de opslag duurzame energie die fors stijgt tussen de 43 en 79%, ondanks dat dit begonnen is als een relatief laag bedrag begint dit een steeds grotere invloed te krijgen op de energieprijzen.

  • Energiebelasting gas en elektra stijgt 3 tot 4%
  • Energiebelasting boven de 10.000 kWh stijgt 7,6%
  • Opslag duurzame energie stijgt tussen de 43 en 79%!
  • Totale stijging 7,4 en 15,4%

Om de verschillen in de energiebelastingen volledig en overzichtelijk weer te kunnen geven, zijn de regionale energiebelasting (REB) en de opslag duurzame energie (ODE) gezamenlijk weergegeven in de afbeeldingen hiernaast. Beide posten worden immers geheel aan de overheid afgedragen. Kort samengevat stijgt de energiebelasting zoals verwacht, terwijl de ODE aanzienlijk stijgt in alle zones.

Bij elkaar opgeteld resulteert dit in een hogere stijging dan verwacht voor particulieren, klein-zakelijk, tuinders en grootverbruikers gas. Indien er meer dan 10.000 kWh elektriciteit wordt verbruikt zijn de meerkosten ten opzichte van de begroting 255 euro per aansluiting. Boven de 50.000 kWh zijn de meerkosten ten opzichte van de begroting voor 2018 0,167 eurocent per kWh.

Voor klanten van EE Care wordt precies uitgerekend wat dit voor u betekent. Op “Mijn EE Care” wordt de prognose aangepast naar de verwachte kosten voor 2018 inclusief de laatste wijzigingen, zoals u van ons mag verwachten. Op deze manier heeft u nooit onverwachte kosten aan het einde van het jaar. Voor de begroting van 2018 hebben wij een stijging van 5% aangehouden, in specifieke situaties kan de begroting aangepast worden, al is dit voor de meeste klanten niet noodzakelijk.

Bent u geen klant van EE Care maar wilt u wel weten wat de wijzigingen voor u betekenen, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op: 088-3322777 of sales@eecare.nl

Extra: Verlaagd tarief voor de eerste 10.000 kWh bij laadpalen met een zelfstandige aansluiting

Het tarief voor de eerste 10.000 kWh elektriciteit die geleverd wordt aan oplaadinstallaties voor elektrische voertuigen (bestaande uit een of meer oplaadpunten) die beschikken over een zelfstandige aansluiting, wordt in de periode van 2017 tot en met 2020 verlaagd naar het tarief uit zone 2 (€ 5,274 cent per kWh in 2018). Het tarief voor de elektriciteit geleverd aan deze oplaadinstallaties is in de Wet opslag duurzame energie (ODE) voor de periode van 2017 tot en met 2020 op nihil gesteld.

Bron: Nuon grootzakelijk