Het opwekken van eigen energie is natuurlijk een heel goed idee! Het is goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. Met het opwekken van eigen energie krijg je ook te maken met salderen, maar wat betekent dat nu precies?

Hoe werkt het?

Salderen is een stimuleringsregeling van de overheid om particulieren en kleinzakelijke aansluitingen zelf duurzame energie op te laten wekken. Dit houdt in dat de energie die opgewekt wordt met eigen panelen en aan het net geleverd wordt, dat deze één op één verrekend worden met de verbruikte stroom. Wanneer er meer opwekt dan dat er verbruikt, wordt er teruggeleverd aan het net. Op dat moment is de terugleververgoeding van toepassing. Dan krijg je voor de energie die je terug levert aan het net, een vergoeding van je energieleverancier. Hoeveel dat is verschilt per leverancier.

Je mag gebruik maken van de salderingsregeling wanneer je als particulier of kleinzakelijke gebruiker een aansluiting hebt van maximaal 3×80 ampère. Alles daar boven is een grootzakelijke aansluiting en kan aanspraak doen op een ander soort voordeel wanneer het gebruikt maakt van zonnepanelen, namelijk SDE+ subsidie.

Om meer duidelijk te scheppen over salderen en terugleveren staan hieronder twee rekenvoorbeelden.

Rekenvoorbeeld 1 Salderen

Je verbruik is in een jaar 2500 kWh. De zonnepanelen op je dak leveren 2000 kWh op. Deze opgewekte energie wordt direct van je energierekening afgehaald. Zo hoef je aan het einde nog maar 500 kWh aan je energieleverancier te betalen.

Rekenvoorbeeld 2 Terugleververgoeding

Je zonnepanelen leveren je 2500 kWh op. Daarvan heb je er zelf 1000 kWh van gebruikt en heeft de energieleverancier ook nog eens 500 kWh geleverd. De salderingsgrens wordt bepaald aan de hand van de geleverde energie van de netbeheerder. Daarom wordt die 500 kWh één op één gesaldeerd maar voor de overige 1000 kWh krijg je een terugleververgoeding.

Aanmelden om te kunnen salderen

Heb je panelen gekocht en laten installeren, dan wil je natuurlijk gebruik maken van deze salderingsregeling. Hier maak je niet automatisch gebruik van maar moet je je voor aanmelden. Ga hiervoor naar de website van energieleveren en vul je gegevens in. Het beste moment om je hiervoor aan te melden is vóórdat je panelen energie gaan opwekken. Zo hebben de energieleverancier en de netbeheer de  tijd om te inventariseren wat er teruggeleverd gaat worden. De netbeheerder controleert tevens of je energiemeter de zonne-energie van je panelen registreert. Deze meter moet namelijk het verschil tussen opgewekte stroom en stroom die je via het net krijgt kunnen onderscheiden.

Salderen na 2020?

Minister Kamp maakte in 2017 bekend dat de salderingsregeling zou blijven bestaan tot 2023. Ondertussen is dat teruggedraaid naar 2020 maar wat voor regeling komt er daarna? Helaas is daar nog weinig duidelijkheid over maar hoogstwaarschijnlijk zal er een bepaalde terugleversubsidie voor terug komen. Hoe deze precies in elkaar zal steken zullen we moeten afwachten.