Koos Burgmeijer werd geïnterviewd door Fairtrade Teylingen om aan te geven waarom fairtrade zo belangrijk is. EE Care is de eerste fairtrade onderneming van gemeente Teylingen en probeert de people planet profit ook in het bedrijfsleven toe te passen. Dit doen ze door onder andere gebruik te maken van een elektrische auto, het personeel een stimulans te geven om meer te bewegen tijdens kantooruren en het drinken van fairtrade koffie en thee.

Geld overhouden door duurzamer te werken

Een gloednieuwe elektrische auto staat voor het kantoor van EE Care. Het is het nieuwste visitekaartje van het Teylinger energieadviesbureau en mededirecteur Koos Burgmeijer is er maar wat trots op. EE Care geeft advies aan instanties en bedrijven: hoe kan je zo zuinig mogelijk omgaan met energie?
Het bedrijf was de allereerste deelnemer van Fairtrade Teylingen met Fairtrade koffie en thee op het werk. Indertijd zei Koos al: “Ja, Fairtrade hoort echt bij duurzaamheid. Dat is ook een stukje van de “People” kant van People, Planet, Profit; duurzaamheid in hoofdlijnen aangegeven”.

“Fairtrade hoort echt bij duurzaamheid.” – Koos Burgmeijer.

Milieu bewust geld besparen

“Na vijf uur het licht uit op kantoor of de schoolverwarming uitzetten in de kerstvakantie: wij wijzen mensen op eenvoudige handelingen en zij besparen daar uiteindelijk veel geld mee.” Het adviesbureau van Koos Burgmeijer bestaat nu zeventien jaar. In zijn twintiger jaren was hij actief lid van milieubewegingen en haalde hij plastic en aluminium op in de Bollenstreek. Want, zegt Koos, “aluminium is een energie-intensieve grondstof, dat moet je niet zomaar weggooien”.

Duurzaam werken

Koos ziet dat nog niet veel bedrijven écht bewust omgaan met het milieu. “Er is een hoop verspilling, terwijl er tegenwoordig veel meer mogelijkheden zijn om duurzamer te werken.” Hij noemt voorbeelden als groene energie, een goede isolatie van het bedrijfspand en het scheiden en hergebruiken van afval. Koos: “Tien jaar geleden printten we nog heel veel op de zaak. Nu is EE Care bijna papierloos. Alles gebeurt op de computer. Door de digitalisering wordt er veel papier bespaard.”

Zuinig met energie

Volgens de directeur van EE Care zetten bedrijven het milieu nog niet op de eerste plaats maar zijn wel bezig met kostenbesparing en zonne-energie. “Wij brengen het energieverbruik omlaag: de meeste bedrijven huren ons in om kosten te besparen. En wij helpen met de realisatie van zonne-energie op bedrijfsdaken. Het leuke van mijn werk is dat we het milieu hier wel door helpen. De klant gaat immers zuiniger om met de energie en wekt duurzame energie zelf op!”

Wilt u meer weten over Fairtrade Teylingen? Lees dan meer op hun website of op Facebook.

Bron: Suzanne Meeuwissen